Potrawka wieprzowa
Potrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne dni.
Potrawka wieprzowa – składniki:
- ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki)
- 3-4 marchewki
- 2 pory
- 2-3 łyżki musztardy
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, majeranek
- 50 ml wody
- 2 łyżki masła
- oliwa do smażenia
Wieprzowinę opłukuję i osuszam. Kroję w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem i obsmażam na oliwie a następnie przekładam do rondelka.
Marchewki obieram, kroję w grubsze plasterki i podsmażam na patelni.
Dodaję do wieprzowiny. Podlewam 50 ml wody i dodaję 2-3 łyki musztardy, sól, pieprz i majeranek.
Duszę ok. godziny aż wieprzowina będzie miękka. W międzyczasie myję i kroję w półplasterki białe części pora i duszę na maśle aż będzie miękki.
Gdy wieprzowina jest miękka dodaję por z masłem w którym się dusił, dolewam śmietanę i całość duszę jeszcze ok 10 min.
Smacznego 🙂
Kasia
02/04/2019 @ 12:10
Pycha, zjadłam z wielkim apetytem i w ogromnej ilości, trudno mi było odejść od talerza. Polecam z całego serca.
tadik
24/05/2013 @ 18:08
Potrawka jest pyszna, robiłem raczej przyrządzałem ją kilka krotnie, dzisiaj przyrządzam ponownie i razem z żona będziemy się zajadać.
Dorota
24/05/2013 @ 21:33
Bardzo się cieszę :)! Życzę udanego wieczoru! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
Monika
31/08/2012 @ 17:44
Fajne 🙂
Dorota
02/09/2012 @ 17:29
Dziękuję i pozdrawiam:)!
Kasia
25/08/2012 @ 21:51
I równie pysznie smakuje;)
Dorota
27/08/2012 @ 09:59
Dziękuję Kasiu:) Pozdrawiam!
Samantha
16/08/2012 @ 15:09
Potrawka znakomita, wygląda przepysznie 🙂
Dorota
21/08/2012 @ 14:19
Jest b.pyszna :)! Pozdrawiam!