Potrawka wieprzowa

Potrawka wieprzowa

Potrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne dni.

Potrawka wieprzowa – składniki:

  • ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki)
  • 3-4 marchewki
  • 2 pory
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, majeranek
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • oliwa do smażenia

 

Wieprzowinę opłukuję i osuszam. Kroję w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem i obsmażam na oliwie a następnie przekładam do rondelka.

Potrawka z wieprzowiny

Marchewki obieram, kroję w grubsze plasterki i podsmażam na patelni.

Potrawka z wieprzowiny

Dodaję do wieprzowiny. Podlewam 50 ml wody i dodaję 2-3 łyki musztardy, sól, pieprz i majeranek.

Potrawka z wieprzowiny

Duszę ok. godziny aż wieprzowina będzie miękka. W międzyczasie myję i kroję w półplasterki białe części pora i duszę na maśle aż będzie miękki.

Potrawka z wieprzowiny

Gdy wieprzowina jest miękka dodaję por z masłem w którym się dusił, dolewam śmietanę i całość duszę jeszcze ok 10 min.

Potrawka wieprzowa

Smacznego 🙂