Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Kiedy Rodzinka zgłosiła zapotrzebowanie na ciasto czekoladowe to postanowiłam to wykorzystać i upiekłam babkę czekoladową, która mnie zachwyciła na blogu Oli . Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo smakuje nawet osobom, które nie przepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)!
Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową, marchewkową, wielkanocną, i babkę B.Dykiel, a czekają jeszcze na swoją kolej babka majonezowa i śmietankowa…. 😉

Babka czekoladowa

Składniki:
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!)

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 250 g białego sera (mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g gorzkiej czekolady

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • (2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)

1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.

2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste i dodajemy po jednym żółtku, dobrze miksując po dodaniu każdego żółtka. Następnie dodajemy na zmianę po trochu sera i po trochu mąki aż do wyczerpania obu składników.

Przygotowanie babki czekoladowej Przygotowanie babki czekoladowej Przygotowanie babki czekoladowej Przygotowanie babki czekoladowej Przygotowanie babki czekoladowej

3. Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie łączymy je z ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy do dokładnie natłuszczonej foremki, którą dodatkowo oprószyłam kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy się upiekła. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 15 minut a następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie babki czekoladowej Przygotowanie babki czekoladowej Przygotowanie babki czekoladowej

Polewa

Wszystkie składniki – mieszając – rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli ustawiamy szklaną miskę na rondelku z gotującą wodą tak, aby spód miski nie dotykał wody). Przestudzoną smarujemy ciasto. Można dodać trochę więcej mleka, jeśli polewa jest za gęsta. Dowolnie udekorować.

Smacznego 🙂

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa