Babka drożdżowa Alzacka

Babka drozdzowa alzacka

Święta Wielkanocne tuż, tuż… więc czas na testowanie babek 😉 Na razie mam Wam do przedstawienia cztery… 🙂 Oczywiście najbardziej popularna jest babka drożdżowa, dlatego tę przedstawiam dzisiaj jako pierwszą 😉 Ponieważ sporo jest przepisów na tradycyjne babki drożdżowe, dlatego wybrałam dla urozmaicenia inny przepis – znaleziony u Majki na kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk na alzacką babkę drożdżową! Babka smakuje wyśmienicie i na pewno warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. 😉 Polecam :)!

Babka drożdżowa – Alzacka

Składniki na 1 babkę (duża forma)

  • 100 g rodzynek
  • 3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania)
  • 200 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant)
  • 500 g mąki (typ 450)
  • 180 g miękkiego masła
  • 20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło)
  • 80 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • kilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam)
  • ew. cukier puder do posypania babki

Rodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu w małym rondelku zalać rodzynki niewielką ilością wody zagotować i odstawić do ostudzenia a następnie odsączyć.

Mleko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie w środku wkruszyć do niego drożdże i zalać 5 łyżkami ciepłego mleka. Lekko oprószyć mąką z brzegów i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.

Przygotowanie babki drozdzowej

Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 20 minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, lejące.

Przygotowanie babki drozdzowej Przygotowanie babki drozdzowej Przygotowanie babki drozdzowej Przygotowanie babki drozdzowej Przygotowanie babki drozdzowej

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny lub aż podwoi objętość.

Dużą formę do babki smarujemy dokładnie miękkim masłem i oprószamy mąką. Jeśli używamy migdałów to wkładamy po jednym w każde zagłębienie formy.

Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Przygotowanie babki drozdzowej Przygotowanie babki drozdzowej

Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem do pieczenia.

Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy na 15 minut po czym wyjmujemy z formy na kratkę do studzenia. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach

Babka drozdzowa alzacka

Babka drozdzowa alzacka