Babka kawowa

Babka kawowa

To już ostatnia babka przed Świętami…;) Mam nadzieję, że znajdą się chętni do jej przetestowania 🙂 Ta babka kawowa jest bardzo smaczna i wilgotna. Nie jest za słodka. Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki https://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/

Babka kawowa

Babka kawowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego naparu z kawy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Polewa:

  • 150 -200 ml śmietany 30-36%
  • 150 g gorzkiej czekolady

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kawą rozpuszczalną. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku.

Przygotowanie babki kawowej

Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując- na przemian po trochu przesianej mąki i po trochu naparu.

Przygotowanie babki kawowej

Blachę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.

Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut- do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić w blaszce na około 15 minut a następnie wyjąć do dalszego ostudzenia na kratkę.

Przygotowanie babki kawowej

Polewa:

Śmietanę podgrzać w rondelku aż będzie bardzo gorąca, ALE nie zagotować. Odstawić rondelek z palnika i dodać połamaną czekoladę. Zostawić na kilka minut a następnie energicznie wymieszać aż masa będzie jednolita. Przestudzoną polewę wylać na wystudzoną babkę.

Przygotowanie babki kawowej

Smacznego 🙂

Babka kawowa

Babka kawowa

źródło: http://slodkie.blox.pl/2012/11/Babka-kawowa.html