Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa to chyba najłatwiejsza babka jaką do tej pory robiłam. Wszystkie składniki się tylko miksuje i już :)! Do tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Składniki: (w temperaturze pokojowej)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże jajka (u mnie 5 średnich)
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki masła i mąki do wysmarowania i wysypania formy

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru, czyli około 3-5 minut. Formę do babki smarujemy bardzo dokładnie miękkim masłem a następnie obsypujemy mąką i przelewamy masę.

Przygotowanie babki majonezowej Przygotowanie babki majonezowej Przygotowanie babki majonezowej

Pieczemy w nagrzanym do 175stopni piekarniku przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i zostawiamy na 10-15 minut do przestudzenia a następnie wyjmujemy z formy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie babki majonezowej Przygotowanie babki majonezowej

Jak babka przestygnie możemy ją polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Babka majonezowa

Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/04/Babka-majonezowa.html

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: