Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Będąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa babka wielkanocna znalazłam w zeszytach mojej Siostry dzięki rekomendacji Bratowej, która niejednokrotnie już go wypróbowywała. Jak zapytałam Siostrę skąd ma ten przepis, okazało się, że kilka lat temu dostała go od koleżanki, a ta prawdopodobnie miała go z jakiejś gazety… W każdym bądź razie cięzko było ustalić jego pochodzenie… 😉 Przepis na tą babkę wielkanocną już na stałe zagościł w naszej Rodzinie, nie tylko na Święta… 🙂

Życzymy Wszystkim Czytelnikom UgotujmyTo.pl i Wszystkim Zaprzyjaźnionym Blogerom Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych mając nadzieję, że ta olejowa babka wielkanocna w wersji wiosennej przynajmniej na chwilę zbliży nas do wiosny… 🙂

Pozdrawiamy,
Dorota i Marek

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna – składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1. Ubić białka z cukrem na pianę. Dodawać po jednym żółtku.

Ciasto wielkanocne

2. Przesiać obie mąki i proszek. Dodawać po trochu do masy cały czas miksując.

Ciasto wielkanocne

3. Lekko podgrzać olej (temperatura nie powinna być wyższa niż temperatura ciała, 36/37 stopni) i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas miksując.

Ciasto wielkanocne Ciasto wielkanocne

4. Cześć masy przelać do formy z kominem, dobrze wysmarowanej rozpuszczonym masłem i wysypanej bułką tartą. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżek przesianego kakao i dobrze wymieszać. Przelać do foremki i pomieszać delikatnie cienką końcówką np. drewnianej łyżki.

Babka wielkanocna Babka wielkanocna Babka wielkanocna Babka wielkanocna Babka wielkanocna

5. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem czy jest suche. Po wyjęciu trzymać w formie około 15 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: