Babka wielkanocna
Będąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa babka wielkanocna znalazłam w zeszytach mojej Siostry dzięki rekomendacji Bratowej, która niejednokrotnie już go wypróbowywała. Jak zapytałam Siostrę skąd ma ten przepis, okazało się, że kilka lat temu dostała go od koleżanki, a ta prawdopodobnie miała go z jakiejś gazety… W każdym bądź razie cięzko było ustalić jego pochodzenie… 😉 Przepis na tą babkę wielkanocną już na stałe zagościł w naszej Rodzinie, nie tylko na Święta… 🙂
Życzymy Wszystkim Czytelnikom UgotujmyTo.pl i Wszystkim Zaprzyjaźnionym Blogerom Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych mając nadzieję, że ta olejowa babka wielkanocna w wersji wiosennej przynajmniej na chwilę zbliży nas do wiosny… 🙂
Pozdrawiamy,
Dorota i Marek
Babka wielkanocna – składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Ubić białka z cukrem na pianę. Dodawać po jednym żółtku.
2. Przesiać obie mąki i proszek. Dodawać po trochu do masy cały czas miksując.
3. Lekko podgrzać olej (temperatura nie powinna być wyższa niż temperatura ciała, 36/37 stopni) i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas miksując.
4. Cześć masy przelać do formy z kominem, dobrze wysmarowanej rozpuszczonym masłem i wysypanej bułką tartą. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżek przesianego kakao i dobrze wymieszać. Przelać do foremki i pomieszać delikatnie cienką końcówką np. drewnianej łyżki.
5. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem czy jest suche. Po wyjęciu trzymać w formie około 15 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Agnieszka
19/04/2014 @ 12:10
Pierwszy raz robiłam te babkę w zeszłym roku mimo , że nie mam talentu do pieczenia wyszła bardzo wysoka
Dorota
19/04/2014 @ 16:13
Bardzo się cieszę i pozdrawiam świątecznie:)!
Ewcia
12/04/2013 @ 09:21
Babka rewelacyjna piekłam na wielkanoc. polecam
Dorota
12/04/2013 @ 17:21
Cieszę się, że smakowała:)! Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie :)! Pozdrawiam!
Pan Deserek :)
05/04/2013 @ 11:54
Wygląda fantastycznie 🙂
Robiłem podobną ale z wiśniami i całą w czekoladzie
kasia
31/03/2013 @ 16:34
Wygląda przepysznie;)nawet lepiej niż moja;)))bużka.
zjedz_mnie
31/03/2013 @ 11:57
Oby miała tę moc i przegoniła to co za oknem, miłych i wesołych Świąt 🙂
Kats
30/03/2013 @ 20:50
Pięknie wygląda. Wesołego Alleluja.
Ola
30/03/2013 @ 20:14
Przepisy step-by-step są bardzo pomocne… dzięki!
Jeszcze raz przyjmijcie ode mnie najserdeczniejsze życzenia świąteczne ;*
Loreta
30/03/2013 @ 15:53
Piękna baba! Zdrowych i spokojnych Świąt! 🙂
domowacukierniaewy.b
30/03/2013 @ 15:48
Piękna, wiosenna baba! 🙂 Wesołych i spokojnych świąt!
Kaś
30/03/2013 @ 09:15
babka jak malowana 🙂
Spokojnych Świąt
Samantha
30/03/2013 @ 09:04
Sliczna z kwiatuszkami i przepysznie wygląda ! Doskonała na wielkanocny stół ! Radosnych i zdrowych Swiąt zyczę ! 🙂
Klaudia
30/03/2013 @ 08:25
Piękna babka taka słodziutka, musi byc pyszna.
Eliza
30/03/2013 @ 07:25
ślicznie udekorowana 🙂 Wesołych Świąt!
Pati
30/03/2013 @ 06:22
Piękna z każdej strony, na zewnątrz i w środku! Wesołych Świąt!
Natalia
30/03/2013 @ 00:46
Wygląda wspaniale! Pięknie ozdobiona. Aż krzyczy, aby ją jeść 🙂 Życzę Wam cudownych Świąt!