Biszkopt z truskawkami inaczej

Biszkopt z truskawkami

Postanowiłam troszkę urozmaicić niby zwykły biszkopt z truskawkami i nadać mu bardziej odświętny charakter. Wygląda i smakuje fantastycznie:)! Największy problem jaki miałam to to, że po ułożeniu wszystkich warstw w tortownicy już nie miałam miejsca na ułożenie na wierzchu truskawek i zalaniu ich galaretką. Musiałam ułożyć pokrojone truskawki tak, żeby blokowały tężejącą galaretkę ale jakoś się udało :)! Zapraszam na trochę inny biszkopt z truskawkami….

Biszkopt z truskawkami – składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do wysypania tortownicy

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Warstwa śmietankowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 paczka ciastek Oreo

Do dekoracji:

  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Do nasączenia:

  • 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol ;)

 

1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową)

Biszkopt z truskawkami Biszkopt z truskawkami Biszkopt z truskawkami Biszkopt z truskawkami

2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć drugi blat.

Biszkopt z truskawkami

3. Warstwa śmietankowa: Ciasteczka Oreo oczyścić z kremu i pokruszyć używając wałka lub robota kuchennego. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix) i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Wyłożyć na ciasto. Przykryć ostatnim blatem i go nasączyć.

Biszkopt z truskawkami Biszkopt z truskawkami

4. Na wierzch ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką.

Smacznego :)

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: