Boczek pieczony w cydrze
Przepis na ten aromatyczny, pieczony boczek znalazłam u Amber. Oryginalnie powinien być podawany z jabłkami, ale ponieważ niedawno robiłam schab z jabłkami, to tym razem jabłka sobie odpuściłam Boczek pieczony jest bardzo aromatyczny i praktycznie rozpływa się w ustach. Jedyną jego wadą jest to, że nie udało mi się kupić bardziej mięsnego kawałka i trzeba było zadowolić się tym, co było… Ogólnie za tłustymi mięsami nie przepadam, ale od czasu do czasu, można sobie na kawałeczek pozwolić, szczególnie taki aromatyczny kawałek…
Boczek pieczony w cydrze
Składniki:
- ok. 2 kg boczku ze skórą (z dużą ilością mięsa)
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soli
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- mały korzeń świeżego imbiru w plastrach
- pieprz mielony
- 0,4 l cydru
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Mielone goździki, cukier, sól, i pieprz wymieszać. Skórę boczku ponacinać głęboko, ale tak, żeby nie uszkodzić mięsa. Wetrzeć przyprawy w nacięcia.
Na blachę wyłożyć obrane i grubo pokrojoną marchew i cebulę, ząbki czosnku i plastry obranego imbiru. Na warzywach ułożyć boczek i wstawić do gorącego piekarnika na około 25 minut, aż skórka zbrązowieje i zrobi się chrupiąca. Zmniejszyć temperaturę do 95 stopni, podlać boczek cydrem i piec jeszcze dwie godziny.
Po wyjęciu z piekarnika mięso zostawiamy jeszcze około 20 minut na blaszce, zanim go pokroimy.
Smacznego
Salvador Dali
maj 04, 2014 @ 06:34:33
o matko.. ja jestem boczkożercą, wiedziałaś jak do mnie trafić!
Ale skorupa na wierzchu… mmm!
Marzena
maj 03, 2014 @ 20:23:10
Jakbym mojemu mężowi go to nie dałby mi spokoju…:-) Wygląda mega apetycznie:-)
Kulinarna Fuzja
maj 02, 2014 @ 22:47:25
Choć nie przepadam za mięsiwami, to ten boczek wygląda zniewalająco !!!!!!!
skoraq cooks
maj 02, 2014 @ 19:32:14
Ach ten cydr, do wszystkiego się przydaje
domowacukierniaewy.blox.pl
maj 02, 2014 @ 12:06:37
Ale apetyczny kawał mięsa
Łucja
maj 01, 2014 @ 19:21:36
wygląda tak apetycznie że nie mogę oczu oderwać
Taka jedna
maj 01, 2014 @ 17:37:51
Już wiem co to jest cydr. Przeczytałam o nim w wikipedii
Taka jedna
maj 01, 2014 @ 17:34:23
Wiem co to jest pieczony boczek. Po prostu pycha ! Ale….nie wiem co to jest cydr
Ania
maj 01, 2014 @ 09:48:44
świetny pomysł z tym cydrem:)
Dorota
maj 01, 2014 @ 13:32:47
Bardzo pyszny!
pieczarka mysia
kwi 30, 2014 @ 15:28:42
mega apetyczny!
dr.Volla
kwi 30, 2014 @ 14:06:23
Wygląda jak idealne danie dla mojego faceta
Trzeba wypróbować!
Magda C.
kwi 30, 2014 @ 10:22:39
Bardzo fajnie wygląda ten boczek, mniam
Beata, Magazyn Kuchenny
kwi 30, 2014 @ 05:30:31
W cydrze i jabłkach piekąłm szynkę – cudo wyszło! Teraz mam ochotę na ten boczek