Brazylijska babka marchewkowa

Brazylijska babka marchewkowa

Uwielbiam mieć w zanadrzu przepisy sprawdzone i takie, których przygotowanie nie wymaga dodatkowego wyjścia na zakupy… jak ta babka marchewkowa. Kilka składników, które zawsze są w szafce i już można wyczarować coś fantastycznego… Nie mam nic przeciw przygotowaniu skomplikowanych wypieków ale niestety nie zawsze mam na to czas, a apetyt na coś słodkiego zawsze się przyplącze..;) Pamiętam jak w młodości czytałam książki, gdzie były wspomniane ciasta marchewkowe lub dyniowe to zupełnie nie mogłam sobie wyobrazić jak smakują… Dopiero jak spróbowałam ciasta marchewkowego to się w nim zakochałam:)! Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich najukochańszych i wszyscy znajomi, którzy mieli okazję spróbować tego wypieku też stali się jego wielkimi fanami. Dlatego jak natknęłam się na przepis na babkę marchewkową to od razu trafił on do mojej listy do zrobienia… i oto jest:)! Babka wyszła pyszna i bardzo wilgotna. Niestety nie starłam marchewki na puree tylko bardzo drobno i babka nie ma takiego pięknego koloru jak w oryginale, ale do smaku absolutnie nie można się przyczepić:)! Serdecznie zapraszam!

Brazylijska babka marchewkowa

Brazylijska babka marchewkowa – składniki:

  • 250 g obranej surowej marchwi
  • 260 g przesianej mąki
  • 250-300 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

2. Marchew miksujemy na puree, moje niestety nie było dobrze zmiksowane i dlatego nie miało aż tak pięknego koloru.

Brazylijska babka marchewkowa

3. Miksujemy jajka, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki.

Brazylijska babka marchewkowa Brazylijska babka marchewkowa Brazylijska babka marchewkowa Brazylijska babka marchewkowa Brazylijska babka marchewkowa

4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą (z0bacz np. tutaj) u mnie to polewa czekoladowa.

Brazylijska babka marchewkowa Brazylijska babka marchewkowa Brazylijska babka marchewkowa

Smacznego 🙂

Brazylijska babka marchewkowa

Brazylijska babka marchewkowa

źródło: http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/03/Brazylijska-babka-marchewkowa.html