Bułeczki razowe z orzechami i rodzynkami

buleczki razowe

Kolejny przepis na pyszne bułeczki, tym razem ciemne, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Przepis i sposób wykonania bardzo podobny do bułeczek pszennych z jasnej mąki (zobacz tutaj: https://ugotujmyto.pl/proste-i-szybkie-buleczki-z-makiem/).

Bułeczki razowe z orzechami i rodzynkami

Składniki:

  • 475 g mąki pszennej chlebowej pełnoziarnistej 1)
  • 7 g (1 op.) drożdży suchych
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g (ok. 1 łyżeczki) masła 2)
  • 300 ml ciepłej wody 3)
  • garść orzechów włoskich 4)
  • garść rodzynek 4)

1) Mąka pszenna chlebowa to taka z dużą zawartością białka, najlepiej około 12/13 gram na 100g mąki. Do sprawdzenia na opakowaniu. (Fotka pochodzi akurat z angielskiej mąki, stąd “Protein”)

buleczki razowe

2) Miękkie masło to takie nie prosto z lodówki, żeby łatwo się dało “wsmarować” w mąkę. 15 gram to mniej więcej tyle co na zdjęciu poniżej. Zamiast masła można dodać łyżkę oliwy z oliwek.

buleczki razowe

3) Ciepła woda – najlepiej do 100 ml gorącej (wrzącej) wody dolać 200 ml zimnej, wtedy temperatura będzie idealna.
4) Garść to garść, tutaj nie trzeba być zbyt precyzyjnym, najwyżej będziesz mieć trochę więcej lub trochę mniej dodatków w bułeczkach.

buleczki razowe

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiej w celu spulchnienia (ale ziarno pozostałe na sitku po przesianiu wrzuć z powrotem do mąki – w końcu nie po to robisz bułki z mąki pełnoziarnistej, aby pozbyć się najwartościowszego składnika…), dodaj wszystkie suche składniki (cukier, sól i drożdże) i dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy i rodzynki i ponownie wymieszaj “na sucho”.
Wrzuć masło i “wetrzyj” je w mąkę, nie przejmuj się jak się natychmiast zbije w kulkę. Dodaj wodę i zacznij od mieszania łyżką.
Jak już nie będziesz dawać rady łyżką, zacznij wyrabiać ręką. W misce albo na stole – jak wygodniej. Ja z reguły kilka razy delikatnie podsypuję mąką jak za bardzo mi się klei do ręki.

buleczki razowe

Wyrabiaj przez dobre 5 minut, nawet do 10-ciu. Chodzi o to, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i aby ciasto wyszło mięciutkie i plastyczne. Ciasto z mąki pełnoziarnistej nie będzie tak elastyczne jak ze zwykłej mąki pszennej.

buleczki razowe

Pokrój ciasto na 8 równych kawałków – z każdego z nich wyjdzie jedna bułeczka. Każdy kawałek rozwałkuj delikatnie na mały placuszek, a następnie zwiń ten placuszek w roladkę.

buleczki razowe

buleczki razowe

buleczki razowe

buleczki razowe

Ułóż bułeczki na wysypanej mąką blaszce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 minut do wyrośnięcia, tak aby bułeczki trochę podrosły. Ciasto z mąki pełnoziarnistej niestety nie jest zbyt skore do rośnięcia…

Przed i po wyrastaniu:

buleczki razowe

buleczki razowe

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw na spód piekarnika żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Piecz około 20-25 minut – sprawdzaj czy bułeczki się zarumieniły. Możesz też wyjąć jedną i sprawdzić, czy dopiekła się od spodu. W naszym piekarniku niestety się nie dopiekają, więc ja z reguły po około 15 minutach (jak już się trochę zarumienią), odwracam je i wstawiam na kolejne 5 minut.

Wyłóż bułeczki na kratkę i pozwól im trochę ostygnąć – po mniej więcej 30 minutach – choć będą jeszcze ciepłe – powinny nadawać się do jedzenia. Polecam z masełkiem i z… nie. Tylko z masełkiem, nic więcej nie jest potrzebne. 😉

buleczki razowe

buleczki razowe

Smacznego 🙂