Bułeczki z batatami i rozmarynem
Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć 😉 Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej 😉 )
Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie są raczej ciężkie, ale ze względu na dodanie rozmarynu ich smak jest bardzo intrygujący. Warto więc spróbować. 🙂
Bułeczki z batatami i rozmarynem – składniki:
- 300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania
- 100 g mąki razowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 140 g słodkiego ziemniaka-obranego i startego na tarce
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 280 ml maślanki
- szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego
1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.
2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką i ostrym nożem nacinamy wierzch.
3. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.
Smacznego 🙂
Naleśniki z batatów - Przepis na nietypowe naleśniki od UgotujmyTo.pl
01/05/2013 @ 23:07
[…] je i na słodko i na wytrawnie. Ponieważ zostało mi kilka słodkich ziemniaków po przygotowaniu bułeczek z batatami to postanowiłam je wykorzystać do przygotowania naleśników z batatów, który przepis […]
Veronika
25/04/2013 @ 12:26
Przepis rewelacyjny, a zdjęcia… super!:)
Samantha
23/04/2013 @ 19:56
Uwielbiam pieczywo z ziemniakami, z batatami jeszcze nie robiłam, więc na pewno skorzystam z przepisu ! Pięknie wyrośnięte i baaardzo smacznie wyglądają ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.b
23/04/2013 @ 17:35
najlepsze, bo domowe, pycha, ciekawe składniki w tych bułeczkach 🙂
Pan Deserek :)
23/04/2013 @ 11:45
Takich jeszcze ne jadłem, a wyglądają bardzo bardzo apetycznie – muszę któregoś dnia ich spróbować 🙂
Natalia
23/04/2013 @ 10:23
Nigdy nie jadłam takich bułeczek, wyglądają ślicznie
Upiecz coś zdrowsze
23/04/2013 @ 09:14
Jakie oryginalne! Chętnie bym spróbowała 🙂
Nemi
23/04/2013 @ 08:29
Ciekawa jestem jak smakują. Zapisuję:)
zjedz_mnie
23/04/2013 @ 08:14
Słodkie ziemniaki w bułkach, to brzmi dość ciekawie:)