Bułka pszenna drożdżowa
Mimo, że obecnie staramy się ograniczać gluten w naszej codziennej diecie, to nie mogę przecież pozbawiać Was przepisów na zwykłe wypieki. Takie jak ta bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk. Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest na blogu – https://ugotujmyto.pl/bulka-pszenna/. Ta poprzednia jest wilgotna dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków, zaś dzisiejsza jest bardziej delikatna i dzięki temu bardziej przypomina smakiem chałkę. Rewelacja.
Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu… jeśli nie dla siebie to zawsze mogę upiec ją dla gości 🙂 Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. 🙂 Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową.
Bułka pszenna drożdżowa
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży /u mnie 10g drożdży instant/
- 3 łyżki oleju
- 1 białko do smarowania
1. Mąki przesiać do miski. Dodać sól, cukier, olej, drożdże instant i ciepłą wodę. /Jeśli używamy drożdży świeżych to najpierw drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzch wyrośniętej bułki. Można posypać- jak ja -makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Studzić na kratce.
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w styczniu prowadzone przez “Kulinarne Przygody Gatity“
Smacznego 🙂
Łucja
13/01/2015 @ 22:14
Piękna bułeczka 🙂 Nie mogłabym sobie takiej odpuścić, choć raz na jakiś czas 🙂
Dorota
14/01/2015 @ 17:31
Właśnie tak…raz na jakiś czas :)!
Magda C.
13/01/2015 @ 21:58
Piękna ta buła! Uwielbiam takie drożdżowe cuda 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
13/01/2015 @ 20:12
Jaka piękna bułeczka, bardzo puszysta, delikatna… Wspaniała! 🙂
Ola in the kitchen
13/01/2015 @ 12:40
Bułka prezentuje się niesamowicie!
kulinarny blog samanthy
13/01/2015 @ 00:16
Przepis godny uwagi, przepysznie bułeczka wygląda 🙂
Salvador Dali
12/01/2015 @ 21:22
idealna byłaby do tostów francuskich! 🙂 Wygląda czadersko, mniam 🙂
amandaricci-butikzprzepisami
12/01/2015 @ 16:36
Domowe pieczywo! Bardzo apetyczne, zwłaszcza skórka z makiem! 🙂
Pani M.
12/01/2015 @ 15:51
Ja już od miesiąca znoszę się z zamiarem upieczenia bułeczek lub takiej buły jak Twoja.. Może nadszedł czas???
Monika
12/01/2015 @ 14:35
Bułeczka zapewne pyszna, piekłam podobną i nie ma nic lepszego niz domowe pieczywo 🙂
Pati
12/01/2015 @ 14:04
Pysznie wygląda!