Bułki drożdżowe całonocne

bulki drozdzowe

Jeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was :) Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)!

Bułki drożdżowe całonocne

Składniki:

  • 200 g mąki chlebowej pszennej
  • 120 g mąki pszennej zwykłej
  • 72 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli

1. Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach wody (z odmierzonych 300 ml ) i zostawić na 5-10 min.

2. Mąkę chlebową i zwykłą pszenną przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.

bulki drozdzowe bulki drozdzowe

3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min.

bulki drozdzowe bulki drozdzowe bulki drozdzowe

4. Wyrośnięte ciasto, posypać mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej „szpachelki” do ciasta jak u mnie. Należy tylko pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża.

bulki drozdzowe bulki drozdzowe bulki drozdzowe

5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach

bulki drozdzowe

bulki drozdzowe

Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest2Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: