Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi

Bulki drozdzowe

Wymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane 😉 Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta drożdżowego z owocami/skórkami kandyzowanymi. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale niestety najlepsze są pierwszego dnia. Chociaż takie kilka sztuk i tak znika szybciej niż Wam się wydaje… 😉 Zapraszam!

Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi

Składniki (6-8 bułek)

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka podgrzanego
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 150-200 g owoców/skórek kandyzowanych drobno pokrojonych
  • kilka łyżek rozpuszczonego masła do posmarowania

Do 2-3 łyżek ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na około 10 minut.

Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pozostałe składniki- oprócz kandyzowanych owoców/skórek – i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone kandyzowane owoce/ skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem.

Przygotowanie bulek drozdzowych 1 Przygotowanie bulek drozdzowych Przygotowanie bulek drozdzowych Przygotowanie bulek drozdzowych Przygotowanie bulek drozdzowych

Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią i uformować 6-8 małych kulek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Przygotowanie bulek drozdzowych Przygotowanie bulek drozdzowych

Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.

Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Bulki drozdzowe

Bulki drozdzowe

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: