Chałka drożdżowa z kardamonem

Chałka drożdżowa z kardamonem

Uwielbiam zapach kardamonu. W zeszłym roku zrobiłam dżem gruszkowy z kardamonem i wszyscy się nim zachwycali. W tym roku muszę go zrobić zdecydowanie więcej, bo już nic niestety nie zostało nawet do chałki… Dlatego jak zobaczyłam u Majki przepis na chałkę z kardamonem to od razu trafiła na moją listę przepisów do zrobienia. I wreszcie udało mi się ją upiec! Dobrze jednak, że zrobiłam ją z połowy porcji, bo nie wiem, czy taka upieczona z całości, zmieściłaby się w moim piekarniku… Dodatkowo zmieniłam ilość jajek a właściwie jajka, bo ciasto wydawało mi się za suche (taka mąka…) i zamiast zostawić część jajka do posmarowania, dodałam je w całości. Do posmarowania zaś użyłam dodatkowego jajka. Kolejną zmianą w stosunku do oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem… i to wszystkie zmiany. Chałka drożdżowa z kardamonem jest zdecydowanie warta polecenia :)

Chałka drożdżowa z kardamonem

Składniki na 1 dużą chałkę: (ja robiłam z połowy tej porcji)

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g bardzo drobnego cukru + trochę do posypania chałki
  • 1 łyżka nasion kardamonu, zmiażdżonych w moździerzu
  • 2 jajka, rozmącone
  • 700 g mąki pszennej (typ 550)
  • 100 g niesolonego masła, w temp. pokojowej
  • 50 g rodzynek (nie dałam)
  • 30 g płatków migdałowych
  • Dodatkowo 1 jajko do posmarowania

Do misy miksera wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, kardamon i jajka (dałam całość, bo przy mące, której użyłam ciasto było trochę suche) Wszystko szybko zmiksować.

Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem

 

Mąkę przesiać. Do miski dodać trochę maki i dobrze zmiksować, żeby ciasto się napowietrzyło.

Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem

Dodać pozostałą mąkę i miękkie masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość, na 30-60 minut. (Ja dodatkowo ciasto lekko posmarowałam oliwą).

Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat. Wgnieść delikatnie rodzynki-jeśli dodajemy. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą uformować w wałek grubszy w środku a cieńszy na końcach. Upleść warkocz a końcówki podwinąć do spodu. Odstawić na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jeśli robimy z całości składników -na 700g mąki- trzeba skorzystać z blachy z wyposażenia piekarnika, bo chałka jest ogromna! Ciasto przykryć przezroczystą folią, lekko posmarowaną oliwą, aby po wyrośnięciu, folia lekko odeszła od ciasta. Zostawić tak przykryte ciasto do ponownego wyrośnięcia (u mnie 30 minut).

Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem

Po wyrośnięciu z ciasta ściągnąć delikatnie folię. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (ja piekłam w 180 stopniach) Piec około 30 minut. Studzić na kratce.

Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem Przygotowanie chałki drożdżowej z kardamonem

Smacznego :)

Chałka drożdżowa z kardamonem

Chałka drożdżowa z kardamonem

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: