Chałka

Chałka

Chałka

Dla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje…:) Dlatego właśnie postanowiłam przygotować takie cudo. Chałka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu jak przestygnie i jest świeża ale również następnego dnia – o ile coś zostanie ;) – można ją stostować i wtedy jest wybornie chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku… Po prostu palce lizać…:)!!!!

Chałka – składniki:

  • 2.5 łyżeczki drożdży suchych
  • 4 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka plus 1 żółtko do posmarowania
  • 2 łyżeczki soli (dałam 1,5)
  • 550 g mąki chlebowej pszennej (przesianej) plus extra do podsypania
  • 250 ml wody
  • mak do posypania (opcjonalnie)

 

Do rondelka wlewam wodę i podgrzewam żeby była bardzo gorąca. Odlewam 4 łyżki wody do miseczki i jak woda przestygnie i będzie letnia dodaję do niej drożdże, mieszam je i odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 5 min. Do reszty gorącej wody dodaję cukier i oliwę (cukier musi się rozpuścić) odstawiam płyn do przestygnięcia, żeby był letni.

W dużej misce roztrzepuję jajka, dodaję przestudzony płyn, sól i wyrośnięte drożdże.

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Dodaję do mikstury połowę mąki i wyrabiam. Po trochu dodaję pozostałą mąkę. Jak już mam połączone wszystkie składniki to dalej wyrabiam ciasto – najlepiej na posypanej mąką powierzchni – aż zrobi się ono elastyczne i gładkie.

Przygotowanie chałki

Miskę lekko smaruję oliwą i przekładam ciasto do wyrośnięcia. Miskę przykrywam lekko wilgotną (!) ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny aż podwoi objętość.

Przygotowanie chałki

Po tym czasie przekładam ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię i ugniatam aby wypuścić całe powietrze! Dzielę ciasto na małe kawałki bo zrobiłam z ciasta małe chałki i tylko jedną większą. Nie byłam pewna czy uda mi się zaplatanie… ale jakoś poszło!

Blaszkę lekko natłuszczam i układam w odstępach chałki.

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przykrywam suchą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut aż podwoją objętość. Po tym czasie ubijam żółtko z jedną łyżką wody aż zrobi się pianka i smaruję chałki a następnie posypuję makiem.

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Przygotowanie chałki

Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę ok 30 min aż chałki zrobią się złote.

Chałka

Chałka

Smacznego :)

źródło: C.Bretherton, Baking

 

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: