Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Jak zobaczyłam ten chleb dyniowy u Wisły to wiedziałam, że będę musiała go zrobić 😉 I zrobiłam…. I oczywiście się nie zawiodłam…. Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam… jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)!

Chleb dyniowy na zakwasie

Zaczyn:

  • 40 g zakwasu (dałam żytni)
  • 200 g mąki chlebowej
  • 150 g wody

Składniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 275 g wody
  • 425 g upieczonej, przetartej dyni
  • 700 g mąki chlebowej
  • 19 g soli
  • 100 g pestek dyni

Zaczyn:

Przygotowanie chleba dyniowego Przygotowanie chleba dyniowego

Ciasto:

Wymieszać zaczyn z wodą i przecierem z dyni. Dodać mąkę i wymieszać ciasto. Zostawić ciasto na 30 minut do autolizy (w tym czasie mąka całkowicie wchłonie wodę i zawiąże sie gluten) Następnie dodać sól i pestki i wyrabiać robotem około 8 minut lub ręcznie dłużej. Włożyć do naoliwionej miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie wyrastania odgazować dwukrotnie ciasto delikatnie je składając.

Przygotowanie chleba dyniowego Przygotowanie chleba dyniowego Przygotowanie chleba dyniowego Przygotowanie chleba dyniowego Przygotowanie chleba dyniowego Przygotowanie chleba dyniowego

Uformować delikatnie bochenek i włożyć do wysypanego mąką koszyczka (lub jak ja, na wysypaną mąką ściereczkę włożoną do dużego glinianego naczynia) Zostawić do wyrośnięcia na dwie godziny w temperaturze pokojowej a następnie włożyć na 6-8 godzin do lodówki (zawinęłam naczynie z ciastem w reklamówkę żeby nie wysychało). Wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godzin.

Przygotowanie chleba dyniowego Przygotowanie chleba dyniowego

Bochenek przełożyć na łopatę, naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego 🙂

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014

Festiwal Dyni 2014

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: