Chleb kaszubski na podmłodzie

Chleb kaszubski

Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina. Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia, ze względu na mój wiekowy piekarnik… 🙁 Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba 😉

Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)!

Chleb kaszubski na podmłodzie

Podmłoda:

  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży (u mnie 7g suchych)

Przesiać mąkę, dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną podmłodę odstawić pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin (u mnie 10). Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.

Składniki (na chleb ca 800 g):

  • cała podmłoda
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 50 g letniej wody
  • 8 g soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 15 g roztopionego smalcu
  • mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka

 

Do miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-12 minut. Dodać roztopiony smalec i dodatkowo wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty aż smalec się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto, pod przykryciem do odpoczynku na 20-30 minut.

Uformować z ciasta okrągły bochenek i umieścić go w oprószonym mąką koszyku (u mnie durszlak) Odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 1- 1.5 godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Na spód najlepiej wstawić małą blaszkę z gorącą wodą. Po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 220 stopni przez 5 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć foremkę z wodą i dopiekać około 30 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.

Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego Przygotowanie chleba kaszubskiego

Po wyjęciu położyć chleb na kratce do całkowitego ostudzenia.

Smacznego 🙂

Chleb kaszubski

Chleb kaszubski

Niniejszy post powstał specjalnie z okazji Światowego Dnia Chleba, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam tutaj:
PL: http://zapachchleba.blogspot.com.es/2014/10/swiatowy-dzien-chleba-zaproszenie.html
EN: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014

World Bread Day 2014

W październikowej piekarni udział wzięli:
Akacjowy blog
Bajkorada
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba