Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany

Chleb orkiszowy na drożdżach

Kolejny miesiąc i kolejne piekarnicze wyzwanie stanęło przed nami… Tym razem Amber zaproponowała do upieczenia chleb orkiszowy na drożdżach, ubijany. Przepis na ten chleb wybrała dla nas Ania z bloga jswm.blogspot.co.uk. A orginalnie przepis na ten chleb orkiszowy pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, i został znaleziony na blogu Lucullian Delights an Italian experience.

Pierwszy raz w czasie naszego wspólnego pieczenia przytrafiło mi się, że nie miałam odpowiedniej mąki do pieczenia… mam kłopot z kupieniem mąki orkiszowej jasnej typ 700. Próbowałam ją nawet zamówić w sklepie z polską żywnością, powiedziałam w sklepie, że jeśli mi zamówią 10 kilo to wezmę całość, ale mąka niestety nie przyjechała… 🙁 Ponieważ mam spory zapas mąki orkiszowej razowej to postanowiłam połączyć ją w tym przepisie z mąką chlebową pszenną. Ubijany chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł pyszny i nie miałam, żadnych problemów z jego wyrastaniem. Jak tylko uda mi się kupić gdzieś jasną mąkę orkiszową to na pewno powtórzę ten przepis. 🙂

Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany

Składniki na dwa bochenki:

  • 840 g mąki orkiszowej (z braku mąki jasnej orkiszowej zrobiłam chleb z mąki pszennej chlebowej i razowej orkiszowej w proporcji 1:1, czyli robiąc z połowy porcji dodałam po 250g każdej mąki)
  • 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)
  • 10 g świeżych drożdży
  • Sól 20 g
  • ok 800 g wody

 

Wykonanie

Wieczorem:

1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę.

2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak) do momentu, aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki. (Ciasto przełożyłam do miski lekko wysmarowanej olejem)

Przygotowanie chleba orkiszowego Przygotowanie chleba orkiszowego

 

Następnego dnia:

3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny dla ocieplenia przed dalszym formowaniem.

4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu.

5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty.

6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza.

Przygotowanie chleba orkiszowego Przygotowanie chleba orkiszowego Przygotowanie chleba orkiszowego Przygotowanie chleba orkiszowego Przygotowanie chleba orkiszowego

W ten sposób powstaną dwa bochenki. (U mnie jeden, bo robiłam z połowy porcji)

7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie chleba orkiszowego

8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C.

9. Obficie spryskać piekarnik wodą.

10. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min.

11. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min.

12. Upieczone chleby studzić na kratce.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” 

 

Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

 

W lutowej piekarni udział wzięli:

Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Krzywa kromeczka
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlive
Zacisze kuchenne