Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
W maju do wspólnego pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Chleb ten wybrała Ela. Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną, który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek nie jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 210 g wody
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
- cały zaczyn
- 160 g letniej wody
- 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
- dodatkowo u mnie 1/3 szklanki siemienia lnianego i odrobinę siemienia do posypania
Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego
Ola in the kitchen
maj 28, 2015 @ 22:27:37
Wspaniały chlebek!
kulinarny blog samanthy
maj 22, 2015 @ 22:48:19
Doskonały chlebek
Agnieszka
maj 21, 2015 @ 11:05:49
Fajnie, że dodajesz zdjęcia w trakcie wyrabiania chleba. Można sprawdzić od razu czy podobnie wyglądają proporcje i składniki. Uwielbiam domowe wypieki. Niestety nie zawsze mi wychodzą, poza bułeczkami. Ale ten przepis z kaszą myślę, że zrobiłby u mnie w domu furorę.
Opalanka
maj 20, 2015 @ 21:26:49
Piękny. Czuję zapach!
Małgosia z Akacjowego bloga
maj 20, 2015 @ 21:24:51
wspaniały, piękny kolor, bardzo udany wypiek, pozdrawiam
Kamila
maj 20, 2015 @ 21:16:12
Świetny bochenek! Dziękuję za majowe wspólne chwile!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
maj 20, 2015 @ 17:07:11
Robiłyśmy orkiszowe ciasto z kaszą gryczaną i było przepyszne więc chlebek na pewno też taki jest
Magda C.
maj 20, 2015 @ 16:54:57
Piękny chleb, domowy najlepszy
Agnieszka
maj 20, 2015 @ 11:04:46
Dużo nas piekło na samym zakwasie, ładnie Ci się upiekło. Dziękuję za wspólne pieczenia
Jolanta Szyndlarewicz
maj 20, 2015 @ 10:13:26
Koniecznie muszę zobaczyć ten poprzedni z kaszą u Ciebie …. Nasz piekarniany wyszedł Ci ksiązkowo:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Konwalie w kuchni
maj 20, 2015 @ 10:00:58
Wspaniale Ci się upiekł!
Chętnie skorzystam z przepisu na Twoją poprzednia wersję chleba z kaszą gryczana, bo wygląda baaaardzo zachęcająco.:)
Łucja
maj 20, 2015 @ 09:47:34
Jaki piękny i równiutki!! Dziękuję za wspólny czas!
Ela
maj 20, 2015 @ 09:10:09
Piękny chleb! Dziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam
Amber
maj 20, 2015 @ 08:43:26
Piękny!
I mój na samym zakwasie.
Wspaniałe pieczenie w maju.
Marzena
maj 19, 2015 @ 23:31:50
Cudny! U mnie też bez drożdży. Dzięki za kolejny wspólny czas:-)
Zosia
maj 19, 2015 @ 23:24:19
W weekend upiekę