Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb pszenno-orkiszowy

Dzisiaj zapraszam Was na chleb pszenno-orkiszowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać a później poczekać tylko 12 godzin aż wyrośnie. Chleb znalazłam na blogu Łucji. Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie jeszcze własnego zakwasu zachęcam Was do skorzystania z Zakwasowej Mapy Polski, tam są zarejestrowane osoby, które chętnie dzielą się swoim zakwasem i może uda się Wam znaleźć kogoś takiego w Waszej okolicy.

Chleb pszenno-orkiszowy

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750
  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane)
  • 130 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 4 szklanki wody

1. Zakwas połączyć z 3 szklankami wody, dodać sól, oliwę, obie mąki, otręby i siemię lniane. Składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać czwartą szklankę wody. (Ja wodę dodałam na końcu…) Ciasto powinno być dość luźne. Przełożyć ciasto do dwóch długich keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Przygotowanie chleba pszenno-orkiszowego Przygotowanie chleba pszenno-orkiszowego Przygotowanie chleba pszenno-orkiszowego Przygotowanie chleba pszenno-orkiszowego

2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić foremki (bez folii) do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Wyjąć chleb z foremek, zdjąć papier i dopiekać około 20 minut. Chleb po upieczeniu powinien wydawać głuchy dźwięk jak pukamy w jego spód.

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w listopadzie prowadzone przez „Grahamka, weka i kajzerka

 

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb pszenno-orkiszowy

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: