Chleb pszenno żytni na zakwasie

Chleb pszenno-zytni na zakwasie

Już pisałam wcześniej, że bardzo mi się spodobało pieczenie chleba, mimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski (http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html)

Chleb pszenno-zytni na zakwasie

Muszę powiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze wszystko robię, bo na początku nic się nie działo… Dopiero później zaczęłam się domyślać, że jest dobrze. Poczułam zapach jabłek i widziałam, że zakwas zwiększa objętość. Na szczęście zdążyłam go wyhodować jak było włączone ogrzewanie, bo jednak ciepło jest warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny i czeka spokojnie w lodówce na swój następny raz! 😉 Na pewno będę go systematycznie wykorzystywać, a co 😉

 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie – składniki:

  • 240 g zakwasu żytniego razowego – dokarmionego 12 godzin wcześniej 1 szklanką mąki razowej + 1/2 szklanki wody
  • 90 g mąki żytniej razowej
  • 280 ml wody
  • 390 g białej mąki pszennej chlebowej
  • 11 g soli

1. Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z wodą. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski na 2,5 godziny i w połowie tego czasu złożyć ciasto na pół.

Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie

2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy bochenek – lub tak jak ja dwa – i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy bochenki na ściereczkę wysypaną lekko mąką tak aby spód był teraz u góry i przekładamy do durszlaka do wyrośnięcia na 2,5 godziny.

Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie

3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień do piekarnika – jeśli nie to korzystamy z blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy ostrym nożem. Przed włożeniem chleba można spryskać ścianki wodą – uważając, żeby nie pochlapać światełka bo pęknie lub – jak ja – wstawić na spód blaszkę z wrzącą wodą. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec ok. 25-30 minut, sprawdzając czy spód się dopiekł, a po tym czasie zostawić chleb w piekarniku na 10 minut aby skórka się wysuszyła. Studzić na kratce.

Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie

Smacznego 🙂

Chleb pszenno-zytni na zakwasie

Przepis znalazłam na http://kuchniawzieleni.blogspot.co.uk/search/label/chleb%20na%20zakwasie