Chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

To najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam :) Każdy upieczony własnoręcznie chleb jest jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy…. ale ten chleb pszenny na zakwasie jest po prostu szefem wszystkich szefów ;) Chrupiąca skórka i wspaniały miąższ tego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski :) Inaczej niż podają źródła ja podzieliłam ciasto na dwa bochenki, bo bałam się, że jeden duży bochenek to będzie za duże obciążenie dla mojego wysłużonego piekarnika. Największa męczarnia to czekanie aż chleb przestygnie….;) Tak w ogóle to chyba przestanę zaglądać na blogi specjalizujące się w chlebowych wypiekach… bo za każdym razem dochodzą kolejne pozycje na mojej liście do zrobienia…:)

Chleb pszenny na zakwasie

Składniki:

Zaczyn 1:6:5

  • 1 cz / 34 g aktywnego zakwasu 100% hydracji
  • 6 cz / 204 g wody
  • 5 cz / 165 g mąki pszennej chlebowej

Składniki zaczynu zmieszać i pozostawić przykryte folią na blacie kuchennym na 12-16 godzin.

chleb pszenny na zakwasie chleb pszenny na zakwasie

Ciasto 1:1:2

  • 1 cz / 369 g zaczynu (cały zaczyn minus 2 łyżki zaczynu do rozmnożenia na następny chleb)
  • 1 cz / 369 g wody
  • 2 cz / 738 g mąki pszennej chlebowej

 

1. Składniki na ciasto wymieszać i zostawić na 20 minut do autolizy (proces wchłonięcia wody przez mąkę i zawiązania się glutenu http://piekarniatatter.blogspot.co.uk/2008/04/autoliza_24.html)

chleb pszenny na zakwasie chleb pszenny na zakwasie

2. Po tym czasie dodać 2.5 łyżeczki soli i wyrobić dokładnie ciasto (robotem około 8 min a ręcznie 10-15 min) Przykryć ściereczką i odstawić na 2.5 godziny. W tym czasie dwukrotnie odgazować ciasto składając je na blacie. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować bochenek. Każdy przełożyć na ściereczkę obficie obsypaną mąką i przełożyć do durszlaka (nie mam jeszcze koszyczków do wyrastania chleba), końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po godzinie wyrastania włączyć piekarnik wstawiając do niego kamień do pizzy lub grubą blachę np. z wyposażenia piekarnika.

chleb pszenny na zakwasie chleb pszenny na zakwasie chleb pszenny na zakwasie chleb pszenny na zakwasie

3. Po wyrośnięciu bochenek przełożyć na deseczkę wysypaną kaszą manną i ostrym nożem lekko naciąć wierzch. Na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą aby skórka była chrupka. Wstawić chleb do gorącego piekarnika 240 stopni zsuwając go na kamień lub blachę. Piec 15 minut a następnie wyciągnąć foremkę z wodą i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 15-20 minut a następnie odwrócić bochenek spodem do góry, żeby dopiec spód około 5-10 minut. Spód jak w niego zapukamy powinien wydawać głuchy odgłos. Wyjąć chleb i studzić na kratce. Powtórzyć wszystko z drugim bochenkiem.

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach

chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

Źródło:
http://kuchniaalicji.blogspot.co.uk/2013/08/chleb-poudniowy-na-pynnym-zaczynie-na.html
http://zapachchleba.blogspot.co.uk/2013/08/chleb-poudniowy-na-zakwasie-soder-white.html

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: