Chleb serowy

Chlebek serowy

To po prostu idealny chleb serowy. Trochę się bałam jak przeczytałam o garnku gorącym z piekarnika ale okazało się, że to na prawdę łatwizna. Mój garnek był zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo płaski ale następnym razem przygotuję go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobnię na mniejsze kawałki choć takie większe też bardzo smakują. Na pewno też dodam oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebują żadnych dodatków… oczywiście można coś tam na niego położyć ale sam z masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! 😉

Chleb serowy – składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody)
  • ok. 300 ml wody

 

1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 12-16 godzin.

Chleb serowy

Chleb serowy

Chlebek serowy

Chlebek serowy

2. Następnego dnia wylać ciasto na ściereczkę dobrze wysypaną mąką, oprószyć mąką, przełożyć w ściereczce do durszlaka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Chlebek serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

3. Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Gorące (trzeba bardzo uważać!!!) naczynie wyjąć z piekarnika i przerzucić do niego chlebek. Przykryć garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce.

Chleb serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

Chleb serowy

4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy.

Smacznego 🙂

Chlebek serowy

Chlebek serowy

Znalezione na:
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html