Chleb wieloziarnisty
Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :)!
Chleb wieloziarnisty
Składniki:
Namaczanka:
- 28 g płatków owsianych
- 28 g ziaren słonecznika
- 28 g nasion dyni
- 28 g siemienia lnianego
- 28 g sezamu
- 175 g wody
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
- 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji
- 350 g wody
- 5 g drożdży instant
- 680 g mąki chlebowej
- 10 g soli morskiej
- namaczanka
Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).
Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.
Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą).
Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Źródło: http://pieczywonazakwasie.blogspot.co.uk/2013/09/chleb-wieloziarnisty.html
Opalanka
11/12/2013 @ 19:52
chyba pójdę namoczyć te ziarenka…
Ola in the kitchen
29/11/2013 @ 21:43
Piękny chlebuś!
kulinarny blog saman
28/11/2013 @ 19:00
Chlebki, to już Twoja specjalność, piękny !
Ania
28/11/2013 @ 18:33
wieloziarniste albo ciemne pieczywo to moje ulubione:)
codojedzenia
27/11/2013 @ 21:36
Wspaniały bochenek…Może i ja upiekę taki na święta…Pozdrawiam
Dorota
03/12/2013 @ 21:00
Cieszę się i pozdrawiam Gosiu :)!
Kaś
26/11/2013 @ 21:24
piękny bochen! no i na bogatow naładowany ziarnami 🙂
Łucja
26/11/2013 @ 20:49
chlebek pełen zdrowia 🙂 wiesz co zrobię ? upiekę go 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Dorota
03/12/2013 @ 20:18
Bardzo się cieszę :)! Pozdrawiam :)!
lutka40
26/11/2013 @ 20:12
Przez chwilkę myślałam ,że mam jakieś omamy – fotka tak realistyczna ,ze miałam wrażenie ,ze chlebuś leży u mnie na stole i woła – weż mnie krój ,smakuj po kawałku – po prostu BIERZ MNIE W CAŁEJ OKAZAŁOŚCI !!!
skoraq cooks
26/11/2013 @ 19:28
Skoro zapraszasz, to ja się wpraszam, bo kromkę lub dwie takiego pysznego chlebka zawsze chętnie zjem 🙂
napiecyku
26/11/2013 @ 19:15
Wygląda smakowicie, jeżeli odważę się upiec chleb to skorzystam z przepisu:)
Dorota
26/11/2013 @ 17:55
To koniecznie trzeba zacząć ale najlepiej od tych najprostszych przepisów a później już jakoś pójdzie…:)!
Amber
26/11/2013 @ 17:15
Cudowny!
Zaczarowałaś mnie…
Dominika
26/11/2013 @ 14:08
Jeszcze nigdy nie piekłam własnego chleba. Twój jest wspaniały!
pieczarka mysia
26/11/2013 @ 13:09
Kolejny wspaniały wypiek! Brawo 🙂
andziabiskup
26/11/2013 @ 09:39
A ja mam bardzo łatwy przepis na chleb..bez czekania 16 godz i robienia zakwasów a przepyszny!!!! jak ktoś chce to proszę na priv napisać
Dorota
26/11/2013 @ 17:53
Ja chętnie zrobię :)!
basinepichcenie
25/11/2013 @ 18:51
Wygląda cudownie… ale bym zjadła kromę takiego samiusieńkiego chleba, bezmasła, bez niczego 🙂
Ps. Ja tez nie wierzę, że to już tylko niecały miesiąc do świąt
Opalanka
25/11/2013 @ 17:43
Jeszcze nie doszłam do tego co to hydracja zakwasu. Czeka sobie w lodówce, a ja się dalej obijam:)
domowacukierniaewy.b
25/11/2013 @ 17:12
Jest fantastyczny, aż brak słów na jego widok 🙂
Marysia
25/11/2013 @ 14:48
Pięknie wyszedł! Cieszę się, że smakuje 🙂
Dorota
26/11/2013 @ 17:53
Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
Ervisha
25/11/2013 @ 11:34
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo ;D
Dorota
26/11/2013 @ 17:52
Zgadzam się w 100 procentach :)!!!
majka
25/11/2013 @ 08:23
Piekny. Nie ma jak domowy chleb 🙂 Ja wczoraj tez pieklam (ostatnio piekez jednego przepisu) i dzis wlasnie jem na sniadanie 🙂
Pozdrowienia.
Natalia - Poezja Sma
25/11/2013 @ 00:21
Wspaniały!