Chleb z gara

Chleb z gara

Mam ostatnio fazę na pieczenie chleba… Piekę na drożdżach i nawet przeszłam etap hodowania zakwasu i kilka chlebów na zakwasie też już upiekłam :)! W kolejce na bloga czeka chyba z 5 chlebów, przy czym dzisiejszy chleb z gara już dwa razy robiłam… Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba? No może jeszcze ten moment kiedy wgryzamy się w chrupiącą skórkę 😉 Ci co pieką chleb to rozumieją mnie doskonale a Tych co nie pieką to bardzo do tego namawiam! Oczywiście są różne stopnie trudności w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakładu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejętne przerzucenie ciasta, tak żeby uniknąć oparzenia bo garnek jest baaardzo gorący i trzeba bardzo uważać!!!. Ale poza tym chleb z gara jest chrupki z zewnątrz i sprężysty i wilgotny wewnątrz. Pierwszy raz robiłam go w większym naczyniu i dlatego wyszedł bardziej płaski a drugi raz robiłam go w mniejszym naczyniu żaroodpornym w kształcie serca i wyszedł wyższy. Dlatego dodałam zdjęcia obu :)!

Chleb z gara

 

 

Chleb z gara – składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml zimnej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

1. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką ok 1 minuty. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku

2. Ciasto delikatnie przelać na ściereczkę obficie obsypaną mąką i przełożyć całość do durszlaka.

Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku Chleb w garnku

3. Garnek żeliwny z pokrywką (lub naczynie żaroodporne – niektórzy piszą, że je z powodzeniem używają) wstawić do zimnego piekarnika i dopiero włączyć piekarnik na 220 stopni. Po około 40 minutach wyjmujemy – ostrożnie! – naczynie z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę i przerzucamy ciasto ze ściereczki do garnka i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika – ostrożnie! – na 45 minut a po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze dopiekamy 5-10 minut. Ja jeszcze po tym czasie wyrzucam chleb z garnka na kratkę piekarnika do góry nogami, żeby spód się dopiekł, bo pukając w spód musi wydawać głuchy odgłos.

Smacznego 🙂

Chleb z gara

Chleb z gara

Źródło i inspracja: http://pychotka.pl/Chleb-z-gara