Chleb z makiem

Chleb z makiem

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chleb z makiem. Przepis znalazłam na blogu http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-makiem-na-zakwasie/. Chleb nie wymaga praktycznie żadnej pracy poza mieszaniem, ale za to jest czasochłonny. Trzeba poczekać około 12 godzin na zaczyn, a później około 12 godzin na wyrastanie chleba. Jednak zdecydowanie warto upiec ten chleb z makiem, bo smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku w chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam :)!

Chleb z makiem

Składniki na zaczyn:

  • 6 łyżek zakwasu żytniego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody

Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin.

przygotowanie chleba z makiem przygotowanie chleba z makiem

Składniki na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn j.w.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g wody
  • 300g mąki pszennej typ 550
  • 100g mąki żytniej
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/2 szklanki suchego maku

Do miski z zaczynem dodajemy resztę składników i mieszamy aż ciasto będzie gładkie.

Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto urośnie do górnej krawędzi keksówki – około 10 -12 godzin).

przygotowanie chleba z makiem przygotowanie chleba z makiem przygotowanie chleba z makiem

Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Smacznego :)

Chleb z makiem

Chleb z makiem

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: