Chleb z makiem
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chleb z makiem. Przepis znalazłam na blogu http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-makiem-na-zakwasie/. Chleb nie wymaga praktycznie żadnej pracy poza mieszaniem, ale za to jest czasochłonny. Trzeba poczekać około 12 godzin na zaczyn, a później około 12 godzin na wyrastanie chleba. Jednak zdecydowanie warto upiec ten chleb z makiem, bo smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku w chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam :)!
Chleb z makiem
Składniki na zaczyn:
- 6 łyżek zakwasu żytniego
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki wody
Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn j.w.
- 1 łyżeczka cukru
- 250g wody
- 300g mąki pszennej typ 550
- 100g mąki żytniej
- 1,5 łyżki soli
- 1/2 szklanki suchego maku
Do miski z zaczynem dodajemy resztę składników i mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto urośnie do górnej krawędzi keksówki – około 10 -12 godzin).
Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Smacznego 🙂
Magda C.
27/01/2014 @ 19:07
Chleb z makiem w środku? Nie jadłam! Muszę wypróbować ten patent bo uwielbiam mak 🙂
Kasiak
27/01/2014 @ 15:56
Mam pytanie, co moge robić nie tak, juz drugi raz piekłam chleb na zakwasie, trzymałam sie przepisu, ale niestety, chleb wyszedł twardy i pomimo ze pieklam do dluzej niz bylo podane w przepisie, zrobil sie zakalec, bardzo prosze o pomoc, w tej chwili wydaje mi sie ze pieczenie chleba na zakwasie jest szalenie trudny. Zakwas mialam zytni a maka: pszenna z orkiszowa
Dorota
27/01/2014 @ 21:22
Witaj, pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to zakwas. Jaki stary masz zakwas? Jak go dokarmiasz i po jakim czasie od dokarmienia używasz? Z jakich przepisów korzystałaś, z moich? Jeśli chcesz podeślę Ci kilka linków na temat zakwasu…. Najlepiej pieczenie zacząć od przepisów takich jak ten chleb z makiem, bo odpada wyrabianie chleba… a to też jest wyzwanie…;)! Pytaj i próbuj i nie zniechęcaj się, a na pewno Ci się upiecze :)!
kulinarny blog saman
26/01/2014 @ 21:04
Smakowity z makiem !
martawkuchni.blog.pl
24/01/2014 @ 09:52
wygląda cudownie:) mniam!
Natalia - Poezja Sma
24/01/2014 @ 00:47
Jest świetny, uwielbiam mak!
skoraq cooks
23/01/2014 @ 21:55
Podoba mi się ten przepis i właśnie te czasy leżakowania są idealne dla mnie idealne. Mogłabym taki chleb upiec w ciągu tygodnia, kiedy chodzę do pracy, bo przepis, którego ja używam wymaga niestety aresztu domowego 😉 Przepis więc zapisuję i koniecznie wypróbuję!!!
Dorota
24/01/2014 @ 16:57
Super :)!
Upiecz coś zdrowsze
23/01/2014 @ 21:47
chyba jeszcze nie jadłam chleba z makiem, co najwyżej bułki. Ten wygląda bardzo fajnie:)
Amber
23/01/2014 @ 21:14
Cudny!
Ten chleb mie prześladuje,bo dawno już miałam go upiec i się nie składa…
Chyba się zbiorę dzięki Tobie.
Dorota
24/01/2014 @ 16:57
Będzie mi bardzo miło, jeśli dzięki mnie się na niego skusisz…:)!
Ola in the kitchen
23/01/2014 @ 15:17
Uwielbiam chleby z makiem. Z chęcią bym zjadła chociaż kromeczkę 😀
Dorota
23/01/2014 @ 16:13
To zapraszam :)!
pieczarka mysia
23/01/2014 @ 14:43
Wyszedł Ci idealnie!
Gratuluje pieknego wypieku 🙂
Buziaki chlebowe ;*
Dorota
23/01/2014 @ 16:13
Dziękuję :)!
Łucja
23/01/2014 @ 08:26
uwielbiam chleby z makiem 🙂 jest piękny!!
margot
23/01/2014 @ 07:04
Śliczny , w kropeczki , pięknie urósł , miąższ idealny
Dorota
23/01/2014 @ 16:12
Baaaardzo dziękuję :)!
Pati
23/01/2014 @ 06:44
Chleby na zakwasie to nadal dla mnie wyzwanie….
Dorota
23/01/2014 @ 16:11
Oj tam wyzwanie… trzeba tylko się odważyć i jakoś pójdzie :)!