Chleb z porem karmelizowanym i pestkami

chleb z porem i pestkami

Kolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/. Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)!

Chleb z porem karmelizowanym i pestkami

Składniki:

Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)

  • 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody

Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować.

chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami

Ciasto właściwe:

  • 2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)
  • 800 g mąki pszennej typ 550
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżki soli
  • cały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g pestek ze słonecznika
  • 100 g pestek z dyni
  • 2 łyżki masła
  • olej rzepakowy do smażenia pora

Pora pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut -ciągle mieszając- aż por zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia.

chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami

W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

chleb z karmelizowanym porem i pestkami

Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto.

chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami

Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzucić je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszczyć i złożyć na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowanie ciasto podzielić na 2 lub części. Uformować z nich kule, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.

chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami

Po tym czasie uformować bochenki i włożyć je do wysypanych mąką koszyczków do wyrastania lub -jak u mnie- przełożyć na obficie obsypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka. Przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny lub do lodówki na 8 godzin.

chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami chleb z karmelizowanym porem i pestkami

Naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Na spód piekarnika wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Piec około 40 minut. Dobrze jest na ostatnie 10 minut odwrócić chleb, żeby spód się dopiekł. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach

chleb z porem i pestkami

chleb z porem i pestkami

Inspiracja: http://gotujebolubi.pl/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/

Lista wspaniałych październikowych Piekarek:

Ania  http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html

Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/

Asia  http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html

Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html

Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/

Gosia  http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/

Piegusek  http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html

Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html

Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/

Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html