Chleb z porem karmelizowanym i pestkami
Kolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/. Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)!
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami
Składniki:
Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)
- 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować.
Ciasto właściwe:
- 2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)
- 800 g mąki pszennej typ 550
- 400 g mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżki soli
- cały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)
- 2 duże pory
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200 g pestek ze słonecznika
- 100 g pestek z dyni
- 2 łyżki masła
- olej rzepakowy do smażenia pora
Pora pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut -ciągle mieszając- aż por zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia.
W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzucić je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszczyć i złożyć na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowanie ciasto podzielić na 2 lub części. Uformować z nich kule, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie uformować bochenki i włożyć je do wysypanych mąką koszyczków do wyrastania lub -jak u mnie- przełożyć na obficie obsypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka. Przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny lub do lodówki na 8 godzin.
Naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Na spód piekarnika wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Piec około 40 minut. Dobrze jest na ostatnie 10 minut odwrócić chleb, żeby spód się dopiekł. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Inspiracja: http://gotujebolubi.pl/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Lista wspaniałych październikowych Piekarek:
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html
Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/
Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html
Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html
Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
16/11/2017 @ 19:02
[…] Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html Dorota https://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html […]
kuchennefascynacje
18/01/2015 @ 15:22
Co prawda wymaga trochę czasu ale jest przepyszny. Jeden z moich ulubionych chlebków :)Dzięki za przepis 🙂
marta
11/11/2013 @ 18:00
miło mi było piec z Wami ! pierwszy raz mam za sobą 🙂
Kaś
08/11/2013 @ 18:01
przepiękny! ten karmelizowany por bardzo mnie intryguje
Dorota
10/11/2013 @ 21:02
To trzeba go koniecznie zrobić 🙂
Aciri
08/11/2013 @ 12:59
Wyglądają zniewalająco:)
Ania
07/11/2013 @ 18:51
podoba mi się ten dodatek pora!:)
Dorota
07/11/2013 @ 14:55
Jeszcze nie ….ale cały czas się uczę ;)!
Dorota
07/11/2013 @ 14:53
Polecam bardzo 🙂
Dorota
07/11/2013 @ 14:53
Bardzo dziekuję 🙂
Dorota
07/11/2013 @ 14:51
Bardzo dziękuję :)!
Konwalie w kuchni
07/11/2013 @ 13:40
Niezwykle pyszny jest efekt tego naszego pieczenia:)
Do zobaczenia kolejnym razem!
Opalanka
06/11/2013 @ 21:04
boszsz, jesteś Mistrzem!
kulinarny blog saman
06/11/2013 @ 18:53
Chlebek porywający i smaki niecodzienne przepyszne !
Kulinarne przygody G
06/11/2013 @ 11:33
Piękny chleb, taki rustykalny !
Luka Li
06/11/2013 @ 09:12
Wspaniały ten chlebek, muszę koniecznie zrobić przy najbliższej okazji!
Chleb na pszennym zakwasie z porami,domowy chleb | Blog kulinarny - codojedzenia.pl
06/11/2013 @ 08:32
[…] Dorota https://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/ […]
Natalia - Poezja Sma
06/11/2013 @ 00:33
Cudny! Chętnie bym porwała kromeczkę
Łucja
05/11/2013 @ 20:21
coraz piękniejsze te Twoje chlebki 🙂 napatrzeć się nie mogę! dziękuję za wspólne pieczenie!
Smaczny kąsek
05/11/2013 @ 20:19
Chleb z porem? Brzmi naprawdę ciekawie! Muszę wypróbować! 🙂
skoraq cooks
05/11/2013 @ 19:24
Widziałam ten chlebek u Marzenki i Amber i nieustająco mnie zachwyca. Mam na niego wielką ochotę 🙂
Bistro de Jenna
05/11/2013 @ 16:38
Jest cudowny, wydaje sie chrupiacy, delikatnie miekki w srodku ! Perfekcja :-)))))
majka
05/11/2013 @ 09:32
Cudowny. A wnetrze idealne. Ja tym razem nie pieklam ale z wielka przyjemnoscia ogladam Wasze chleby 🙂
Pozdrowienia.
martawkuchni.blog.pl
05/11/2013 @ 08:59
wygląda niesamowicie jak z prawdziwej piekarni:) podoba mi się połaczenie składników:) ależ on musiał cudownie pachnieć:)
ankawell
05/11/2013 @ 07:52
Piękny wzór na Twoim chlebie … wspaniały bochenek !
pozdrawiam serdecznie i do kolejnego spotkania w naszej wirtualnej piekarni 🙂
Kamila
05/11/2013 @ 06:35
Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólny czas!
urtica1
05/11/2013 @ 06:18
Chleb przepiękny i zjawiskowe zdjęcia. Dziękuję za wspólne spotkanie przy chlebie. Do następnego bochenka. Ciepło pozdrawiam 🙂
Dorota
07/11/2013 @ 14:51
Bardzo dziękuję :)!
Joanna
04/11/2013 @ 21:45
Ładnie Ci się upiekło 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Marzena
04/11/2013 @ 21:42
Jakie cudne zdjęcia:-) A ten krzyż nacięty…:-) Kolejny spędzony tak owocnie nasz czas:-) Do następnego razu:-)
alucha
04/11/2013 @ 21:27
Piękne nacięcie. Chleb wygląda tak rustykalnie. :))
Dziękuję za wspólne pieczenie. 🙂
magda
04/11/2013 @ 21:02
Chleb mnie zachwyca! Po prostu zachwyca!
Malarka
04/11/2013 @ 20:50
Piekne chlebki ci wyszly! A zdjęcia krok po kroku bardzo udane. Co za radość z takiej wspólnej akcji. Dziekuje, ze dolaczylas i do następnej 🙂 Pozdrawiam zza oceanu
codojedzenia
04/11/2013 @ 20:31
Piękne bochenki Dorota! Ja upiekłam jeden, ale jutro będzie następny!
Pozdrawiam!
pieczarka mysia
04/11/2013 @ 19:59
Ależ on cudowny 🙂
Pięknie wypieczony
Dziękuję za wspólne pieczenie ;*
wisla
04/11/2013 @ 19:59
Jak zwykle chleb sfotografowany zjawiskowo. Piekny bochenek. Pozdrawiam 🙂
Smakowe Kubki
04/11/2013 @ 19:54
Ja niestety , nie dodałam więcej wody niż w przepisie i miałam obawy,że chleb
będzie zbity , ale niepotrzebnie, bo gdy już "ruszył", wyrósł pięknie i był pyszny. Bedę wracać
do tego przepisu, bo chleb jest niezwykły.
Twoje bochenki cudnie chrupiące, Idealne.
Dziekuję za wspólne pieczenie.
Amber
04/11/2013 @ 19:28
Wspaniały!
I środek idealny.
Dziekuję za dobre emocje i Twój udział.
piegusek1976
04/11/2013 @ 19:20
jakie piękne bochenki Ci wyszły! dzięki za wspólne pieczenie i do zobaczenia przy kolejnej wspólnej akcji
domowacukierniaewy.b
04/11/2013 @ 19:05
Jak zwykle chleb na medal. Złoty 🙂