Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa 🙂 Przejrzałam szybciutko swoją listę “do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!

Chlebek dyniowy – składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie muscovado)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżeczka sody

1. Do przesianej mąki dodać cukier, cynamon i sodę.

Chlebek z dyni

2. Puree wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka.

Chlebek z dyni Chlebek z dyni Chlebek z dyni Chlebek z dyni Chlebek z dyni Chlebek z dyni

Smacznego 🙂

Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy