Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)
Do tej pory nie byłam fanką chruścików lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki http://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g roztopionej margaryny/masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- dodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.
4. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać
Smacznego
Źródło: http://blog-babeczka.blogspot.co.uk/2013/11/chrusciki-drozdzowe.html
Anna
lut 22, 2017 @ 21:24:19
Bardzo dobre właśnie zrobiłam ☺ zrobiłam tez paczki z tego ciasta i tez wyszły pyszne i puszyste ☺
Miras
lis 27, 2016 @ 15:34:13
Extra bardzo smaczne ….. Smakowały żonie
Bardzo łatwo je zrobić pozdrawiam i życze smacznego 
Olii
cze 24, 2015 @ 07:15:31
Błagam chruścik to chruścik to są faworki:) najlepsze jeszcze ciepłe, opruszone cukrem pudrem, podjadane kiedy babcia nie widzi. Całe moje dzieciństwo
Mariola
lut 25, 2014 @ 17:47:53
Bardzo dobry przepis i szybko się robi – pychota
, spróbowałam tydzień temu.
Dorota
lut 25, 2014 @ 19:40:22
Bardzo się cieszę, że smakowały:)!Pozdrawiam !!!
marcia.666
sty 18, 2014 @ 13:33:09
Właśnie je usmażyłam – bardzo dobry przepis
jedynie co to zwiększyłam ilość masła do ok 100g bo mi się nie chciało ważyć i na lenia po prostu ucięłam 1/3 kostki osełki
Dorota
sty 18, 2014 @ 16:28:33
Bardzo się cieszę, że smakowały :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie!
Amber
sty 17, 2014 @ 07:12:03
Postanowiłam sobie,że w tym roku zrobię drożdżowe.
U Ciebie już są i bardzo kuszą.
Ola in the kitchen
sty 16, 2014 @ 21:19:43
Ja jutro zabieram się za pieczenie
Twoje wyglądają przepysznie!
Kuchnia u Krysi
sty 16, 2014 @ 06:22:32
Fantastyczne. Przepis zapisuję. Na tłusty czwartek jak znalazł:) Pozdrawiam, Krys
skoraq cooks
sty 15, 2014 @ 21:18:33
A ja uwielbiam i takie i takie, więc najchętniej porwałabym wszystkie. No może dwa bym zostawiła
galantyna.pl
sty 15, 2014 @ 20:19:13
Na drożdżach nigdy nie robiłam – ciekawy przepis.
Pan Deserek :)
sty 15, 2014 @ 14:40:53
Smaku narobiłaś Dorotko
aż mi ślinka pociekła
uwielbiam faworki
!
Natalia - Poezja Sma
sty 15, 2014 @ 00:21:46
Są dobre, choć mi bardziej smakują tradycyjne
kulinarny blog saman
sty 14, 2014 @ 22:53:19
Rewelacyjne i na pewno drożdżowe przepyszne
pieczarka mysia
sty 14, 2014 @ 09:34:50
są boskie!
nigdy nie jadłam drożdżowym – muszę zrobić!
Dorota
sty 14, 2014 @ 16:32:39
Bardzo je polecam :)!
margot
sty 14, 2014 @ 06:22:29
A wiesz Dorota, ze ja nigdy jeszcze nie jadłam i nie smażyłam takich drożdżowych , a fajne u ciebie
Dorota
sty 14, 2014 @ 16:31:41
To koniecznie musisz je Alu wypróbować :)!
Michał - Kulinarna
sty 14, 2014 @ 01:00:09
Świetny blog! Dużo ciekawych i oryginalnych przepisów! Powodzenia i wszystkiego dobrego
Zapraszam do mnie
http://kulinarna-rewolucja.blogspot.com/
lutka40
sty 13, 2014 @ 21:11:44
JEJ – JAKIE PUCHATE !SUPER
Andźka
sty 13, 2014 @ 20:41:31
O jaaaa! Ale mi smaka narobiłaś! Jak ja ich nie dawno nie jadłam!
Kiedyś robiła takie moja babcia.
W tym roku na 100% spróbuję zrobić je sama w Tłusty Czwartek. PYSZOTA
Dorota
sty 14, 2014 @ 16:30:29
To koniecznie spróbuj :)!
Magda C.
sty 13, 2014 @ 18:10:10
Moja ciocia uwielbiała je robić i robiła genialne! Sama jeszcze nie odważyłam się ich zrobić, może skorzystam z Twojego przepisu
Dorota
sty 14, 2014 @ 16:14:42
Na prawdę nic trudnego…. koniecznie spróbuj :)!
mojamalakuchnia.word
sty 13, 2014 @ 17:33:51
Pyszne chruściki ; )
domowacukierniaewy.b
sty 13, 2014 @ 17:29:11
Nie jadłam takich, wyglądają przepysznie
Dorota
sty 14, 2014 @ 16:14:11
Ja takich wcześniej nie próbowałam a teraz ich nie zamienię na inne :)!
Łucja
sty 13, 2014 @ 14:59:26
pycha
sama takich nie robiłam, ale moja babcia piecze je co roku w tłusty czwartek
Dorota
sty 14, 2014 @ 16:13:07
Warto przejąć przepis od Babci ;)!
majka
sty 13, 2014 @ 10:22:29
Drozdzowe? Nigdy nie jadlam. KOniecznie musze wyprobowac przepis
Pozdrowienia.
Dorota
sty 14, 2014 @ 16:12:28
Naprawdę wart jest wypróbowania!
Pati
sty 13, 2014 @ 06:42:22
Wspomnienie z babcinego domu