Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Już od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda ;)! Niestety jest jeden tylko problem z brownie…. raczej nie można poprzestać na tylko jednym kawałku;) Z tego przepisu wychodzi mała foremka (23×23 cm) więc jeśli ktoś lubi ciasta czekoladowe i ma domowników, którzy lubią ciasta czekoladowe to raczej powinien zrobić je z podwójnej porcji…

Ciasteczka brownie – składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 130 g cukru
  • 130 g ciemnego cukru np. muscovado
  • 4 jajka /roztrzepane/
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 130 g mąki
  • szczypta soli

1. Połamaną czekoladę i pokrojone masło rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz tutaj co to jest kąpiel wodna). Mieszać do połączenia a następnie odstawić masę żeby lekko przestygła.

Ciasteczka brownie Ciasteczka brownie

2. Miksując dodać oba rodzaje cukru a następnie po jednym jajku, miksując dokładnie przed dodaniem następnego jajka. Masa zaczyna wtedy gęstnieć. Dodać wanilię i na koniec przesianą mąkę i sól. Mieszać, aż masa będzie gładka.

Ciasteczka brownie Ciasteczka brownie

3. Blaszkę o rozmiarach 23×23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut aż zrobi się na wierzchu lekka skorupka. Zostawić do ostygnięcia w foremce.

Ciasteczka brownie Ciasteczka brownie

Smacznego :)

Ciasteczka brownie

Źródło: Easy cakes and cookies

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: