Ciasteczka brownie
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda ;)! Niestety jest jeden tylko problem z brownie…. raczej nie można poprzestać na tylko jednym kawałku;) Z tego przepisu wychodzi mała foremka (23×23 cm) więc jeśli ktoś lubi ciasta czekoladowe i ma domowników, którzy lubią ciasta czekoladowe to raczej powinien zrobić je z podwójnej porcji…
Ciasteczka brownie – składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 130 g cukru
- 130 g ciemnego cukru np. muscovado
- 4 jajka /roztrzepane/
- 1 łyżeczka wanilii
- 130 g mąki
- szczypta soli
1. Połamaną czekoladę i pokrojone masło rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz tutaj co to jest kąpiel wodna). Mieszać do połączenia a następnie odstawić masę żeby lekko przestygła.
2. Miksując dodać oba rodzaje cukru a następnie po jednym jajku, miksując dokładnie przed dodaniem następnego jajka. Masa zaczyna wtedy gęstnieć. Dodać wanilię i na koniec przesianą mąkę i sól. Mieszać, aż masa będzie gładka.
3. Blaszkę o rozmiarach 23×23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut aż zrobi się na wierzchu lekka skorupka. Zostawić do ostygnięcia w foremce.
Smacznego 🙂
Źródło: Easy cakes and cookies
Pan Deserek :)
25/03/2013 @ 10:16
Rewelacyjne Brownie ! Smaku narobiliście tym pakietem ze szklanką mleka 🙂
Ola
21/03/2013 @ 16:57
jak ja kocham, KOCHAM, Brownie… to są minusy mieszkania samej
Ola in the kitchen
21/03/2013 @ 12:41
Jestem wielką fanką Brownie!
Veronika
21/03/2013 @ 11:13
Ech gdyby nie ta "Wada" która każe jeść i jeść…
Małgosia
21/03/2013 @ 09:08
Bardzo lubię brownie, piekłam w ubiegłą niedzielę i dodałam krem z ricottą mojego pomysłu ( http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/03/cz…
Brownie + kawka = zestaw idealny 😉
TanieGotowanie
20/03/2013 @ 19:29
Muszę kiedyś zrobić te ciastka, wyglądają smacznie 🙂
Kulinarna Fuzja
20/03/2013 @ 15:51
Brownie + mleko = nic do szczęścia mi więcej nie potrzeba 🙂
Samantha
20/03/2013 @ 11:53
Przepyszne ciasteczka i też jestem ich fanką !
Natalia
19/03/2013 @ 23:37
Pyszne, także je uwielbiam! 🙂
Loreta
19/03/2013 @ 17:12
Uwielbiam brownie!
justka2712
19/03/2013 @ 10:57
Wygląda pierwszorzędnie! 🙂
majka
19/03/2013 @ 08:44
Uwielbiam brownie. I to pisze ja, osoba ktora nie lubi gorzkiej czekolady i czekoladowych wypiekow! 🙂 I nigdy nie poprzestaje na jednym kawalku. Moze sekret tego ciasta tkwi wlasnie w tym, ze jest chrupiace i wilgotne jednoczesnie? Poza tym uzaleznia… 🙂
Andźka
19/03/2013 @ 08:25
Oj mamuniu! Brownie jak się patrzy! Piękne 😉
magda
19/03/2013 @ 07:47
Takie czekoladowe smaki to ja bardzo lubię!
zjedz_mnie
19/03/2013 @ 07:43
Idealny poprawiacz humoru 🙂
Inspirowane smakiem
19/03/2013 @ 05:28
Wygląda bardzo klasycznie – idealnie:)