Ciasteczka czekoladowe z kremem

Ciasteczka czekoladowe

Wreszcie na Wyspy przyszła wiosna :)! Świeci słońce i nie pada. Temperatura około 20 stopni więc szału nie ma ale narzekać nie będę:)! Staram się wykorzystać maksymalnie dużo czasu na porządkowanie ogródka, bo nie wiadomo jak długo taka pogoda się utrzyma. Może w przyszłym tygodniu znów wróci jesień… nigdy nie wiadomo! Na razie na szybciutko proponuję ciasteczka czekoladowe, przełożone kremem kawowym. Idealne do kawki :)!

Ciasteczka czekoladowe z kremem – składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła – miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 125 g mąki
  • 45 g mąki kukurydzianej
  • 30 g niesłodzonego kakao

Krem:

  • 1 łyżeczka ziarenek kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 65 g masła – miękkiego
  • 75 g cukru pudru

 

1. Ubić masło z cukrem i wanilią na puszystą masę w jednej misce. W drugą miskę przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao. Do ubitego masła dodawać po trochu sypkie produkty aż powstanie jednolita masa.

Ciastka czekoladowe Ciastka czekoladowe Ciastka czekoladowe Ciastka czekoladowe

2. Można użyć rękawa do wyciskania ciastek lub jak ja, uformować z ciasta małe kulki o jednakowej wielkości, które można spłaszczyć widelcem. Wykładać ciastka na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ciastka w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut. Po upieczeniu przez 5 minut zostawić ciastka na blaszce a następnie studzić na kratce.

Ciastka czekoladowe Ciastka czekoladowe

3. Połączyć kawę z gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Ubić masło z cukrem i zimną kawą na puszystą masę. Łączyć ciastka za pomocą kremu. Można też dodatkowo posypać ciastka kakao.

Smacznego 🙂

Ciasteczka czekoladowe

Źródło: Cookies