Ciasteczka kokosowo-kawowe

Ciasteczka kokosowo-kawowe

Mimo, że na co dzień staram się ograniczać spożywanie wszelkiego rodzaju słodkości, to czasami niestety jest to silniejsze ode mnie i wtedy przygotowuję małe, słodkie co nie co. 😉 Na dodatek zupełnie niechcący kupiłam książkę ze 100 przepisami na ciasteczka… i teraz trzeba – koniecznie – zacząć je testować! :))))) Zaczęłam testowanie od przepisu na ciasteczka kokosowo-kawowe. Słodki, chrupiący kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli.

Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki:

  • 1.5 szklanki mąki (190g)
  • 1/4 szklanki kakao (30g)
  • 1 szklanka cukru (225g)
  • 1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g)
  • 1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Polewa:

  • 2 szklanki cukru pudru (300g)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego
  • 3 łyżki wrzącej wody

Przygotowanie:

1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać.

Ciasteczka kokosowo-kawowe

Ciasteczka kokosowo-kawowe

Ciasteczka kokosowo-kawowe

2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wystudzić.

Ciasteczka kokosowo-kawowe

3. Wszystkie składniki polewy wymieszać w misce na gładką masę. Przełożyć na wystudzony spód. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka kokosowo-kawowe

Smacznego 🙂

Ciasteczka kokosowo-kawowe

Ciasteczka kokosowo-kawowe

Źródło: Cookies, praca zbiorowa, wyd. Weldon Owen