Ciasteczka migdałowe
W związku z tym, że właśnie świeci słońce jakoś trudno mi się skoncentrować na codziennych obowiązkach. Chciałabym aby słoneczko tak poświeciło dłużej i wtedy człowiek dostałby swoją dawkę energii i może wszystko wróciłoby do normy. Na razie chwytam każdy promyk i ewentualnie poprawiam nastrój jakimś pysznym ciasteczkiem;) Ale długo tak się nie da….;) Znalazłam jednak przepis na proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowe, które zachwyciły moich gości. Ciasteczka są lekkie i jednocześnie chrupiące i absolutnie idealne do popołudniowej kawki:) Myślę jednak, że te ciasteczka migdałowe będą dobre i na słoneczne i na deszczowe dni bo są po prostu pyszne:)
Ciasteczka migdałowe – składniki:
- 250 g masła
- 55 g drobnego cukru
- 250 g przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g migdałów bez skórki
- cukier puder – do posypania
1. Migdały posiekać na drobno i stostować na suchej patelni teflonowej, przestudzić.
2. Utrzeć masło z cukrem aż zrobi się puszyste.
3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać.
4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Inspracja: Cookies wyd. Weldon Owen
Fun and Taste
12/03/2013 @ 10:50
Mmmmm migdałowe cudeńka! Podkradam kilka do kawusi i ostrzegam, wrócę po więcej! 🙂 Pozdrawiam ciepło Viola
http://cynamon.net.p
08/03/2013 @ 16:17
mmm migdały. Ostatnio strasznie za nimi przepadam 😉
Samantha
07/03/2013 @ 16:43
Przepyszne ciasteczka, cudne migdałowe smaki ! 🙂
Natalia
07/03/2013 @ 14:43
Uwielbiam ciasteczka migdałowe! Zawsze je piekę z mamą na Święta 🙂
Veronika
07/03/2013 @ 10:39
Bardzo lubię ciasteczka migdałowe, polecam wersję bezglutenową 🙂
Nemi
07/03/2013 @ 09:34
Z radością się poczęstuję;)
\jedz_mnie
07/03/2013 @ 08:36
Tymi ciasteczkami też byś mnie "kupiła", apetyczne:)
Inspirowane smakiem
07/03/2013 @ 05:43
Mmm, takie popękane są super. 🙂