Ciasteczka migdałowe

 

Ciasteczka migdalowe

W związku z tym, że właśnie świeci słońce jakoś trudno mi się skoncentrować na codziennych obowiązkach. Chciałabym aby słoneczko tak poświeciło dłużej i wtedy człowiek dostałby swoją dawkę energii i może wszystko wróciłoby do normy. Na razie chwytam każdy promyk i ewentualnie poprawiam nastrój jakimś pysznym ciasteczkiem;) Ale długo tak się nie da….;) Znalazłam jednak przepis na proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowe, które zachwyciły moich gości. Ciasteczka są lekkie i jednocześnie chrupiące i absolutnie idealne do popołudniowej kawki:) Myślę jednak, że te ciasteczka migdałowe będą dobre i na słoneczne i na deszczowe dni bo są po prostu pyszne:)

Ciasteczka migdałowe – składniki:

  • 250 g masła
  • 55 g drobnego cukru
  • 250 g przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g migdałów bez skórki
  • cukier puder – do posypania

1. Migdały posiekać na drobno i stostować na suchej patelni teflonowej, przestudzić.

Ciasteczka migdalowe

2. Utrzeć masło z cukrem aż zrobi się puszyste.

3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać.

Ciasteczka migdalowe

4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka migdalowe Ciasteczka migdalowe

Smacznego 🙂

Ciasteczka migdalowe

Inspracja: Cookies wyd. Weldon Owen