Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Tak sobie siedziałam i myślałam co ciekawego by tu upiec i dotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka… Przewertowałam swoje książki i znalazłam ten przepis na pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami w książce ‚Baking’. Nie ma nic lepszego niż takie świeże ciasteczka podane z mlekiem…

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami – składniki:

  • 100 g orzechów (u mnie laskowe)
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 125 g mąki (przesianej)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • odrobina mleka

Obrane orzechy siekam na mniejsze kawałki. (Jeśli macie orzechy laskowe ze skórką to wystarczy je wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok 5 min. a następnie w ściereczce usunąć skórki).

Ciasteczka owsiane

Miksuję masło z cukrem a następnie dodaję jajko, wanilię i miód i ciągle miksuję do uzyskania jednolitej masy. Przesianą makę mieszam w oddzielnej misce z płatkami owsianymi i solą.

Ciasteczka owsiane

Łączę obie masy i dodaję orzechy i rodzynki. Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka.

Lepię małe kuleczki które układam w sporej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczam. Piekę je w temp. 190 stopni ok 10-15 minut aż zrobią się złote.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Po upieczeniu należy je wystudzić na kratce aż zrobią się kruche.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Smacznego 🙂

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: