Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac

Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac

Muszę przyznać, że te ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac (znalezione na blogu Kulinarna Fuzja) zrobiłam, bo naszła mnie ogromna ochota na coś słodkiego a nie miałam za bardzo czasu na pieczenie. Zupełnie się nie spodziewałam, że tak się w nich zakocham…:) Okazało się, że powstanie tych owsiano-kokosowych ciasteczek Anzac – z tego co wyczytałam na kulinarnej fuzji – sięga pierwszej wojny światowej, kiedy to australijskie kobiety piekły te ciasteczka dla swoich mężczyzn walczących w Anzac – Australian and New Zealand Army Corps. Wcale się nie dziwię, że ciągle się je piecze bo smakują fenomenalnie :)! Upieczone są z prostych składników, przygotowanie ich zajmuje kilka minut a pieczenie ok 10 min… a smakują rewelacyjnie:) Najpierw upiekłam je z jednej porcji ale następnego dnia poprawiłam ten błąd i upiekłam je z podwójnej porcji… Bardzo polecam:)!

Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac – składniki:

  • 85 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych, u mnie whole rolled porridge oats)
  • 85 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka golden syrup (lub syrop klonowy lub płynny miód)
  • 1 płaska łyżeczka sody + 2 łyżki wrzącej wody

1. Na małym ogniu rozpuścić masło z syropem i odstawić.

Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac

2. Połączyć sodę z gorącą wodą i dodać do masła.

3. Wymieszać płatki, wiórki, mąkę i cukier puder. Dodać masło z sodą i wszystko wymieszać. Uformować małe kulki dobrze całość ściskając i wykładać na wyłożonej papierem blaszce. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie ale szybko twardnieją.

Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac

Smacznego :)

Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac

Ciasteczka owsiano kokosowe Anzac

Źródło: http://kulinarna-fuzja.blogspot.co.uk/2013/04/anzacowe-ciasteczka.html

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: