Ciasto czekoladowe na twarogu
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy. Ja do tego czekoladowego ciasta na twarogu wybrałam dodatek orzechów laskowych zamiast kawałków czekolady i jestem z tego wyboru zadowolona. Przepis znalazłam u Kasi. Zapraszam 🙂
Ciasto czekoladowe na twarogu
Składniki:
- 150 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki)
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą (u mnie orzechy laskowe)
1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę.
2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać.
3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać.
4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45-50 minut -do suchego patyczka. Po około 30 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika wyjąć je z foremki i studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Ola in the kitchen
24/06/2014 @ 21:31
Bardzo apetycznie wygląda 😀
babeczka
23/06/2014 @ 14:22
Uwielbiam i czekoladę i twaróg, dlatego przepis zapisuję!
Natalia - Poezja Smaku
23/06/2014 @ 00:14
Bardzo fajny pomysł, musi być pysznie wilgotne 🙂
siwa
22/06/2014 @ 21:57
bardzo intrygujący przepis, a ciasto wygląda tak, że zachęca do jego przetestowania 😉
pozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
marcela
22/06/2014 @ 21:11
mmm.a… kocham takie czekoladowe eksperymenty!
pieczarka mysia
22/06/2014 @ 20:52
ale cudne ciacho i piękne zdjęcia 🙂
Amber
22/06/2014 @ 19:41
Pychota!
Uwielbiam.
Kulinarna Fuzja
22/06/2014 @ 13:05
Ojojoj….wyobrażam sobie smak takiego chlebka.
I jeszcze nałożyć na to nutelle !;p <3
Gotuj z Cukiereczkiem
22/06/2014 @ 12:41
wygląda wspaniale, pysznie 😉
Pati
20/06/2014 @ 08:33
Pięknie wyrosło. Trudne są ciasta ucierane z twarogiem, więc gratuluję wypieku!
gin
19/06/2014 @ 19:19
Wygląda kusząco, będę musiała spróbować 🙂
dżemdżus
19/06/2014 @ 16:25
Jeden kawałek dla mnie i filiżankę kawy też poproszę. 🙂
Kuchnia u Krysi
19/06/2014 @ 06:07
Coś nowego. Zaciekawiłaś mnie tym ciastem. Zazwyczaj czekoladowe było bez twarogu. Musze spróbować. Kusi mnie ten widok i jeszcze orzechy laskowe…pycha 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
18/06/2014 @ 20:52
Hit pychotka 🙂 Poproszę kawałek!
Kaś
18/06/2014 @ 18:34
miło mi, że skorzystałaś z przepisu 🙂 a kawałek (albo dwa!) porywam, tak ładnie Ci wyszło!
Magda C.
18/06/2014 @ 16:34
Jak ciekawie wygląda! Musi być pycha, zapisuję 🙂
wedelka
18/06/2014 @ 14:56
Wygląda apetycznie 🙂
Andźka
18/06/2014 @ 14:48
Fajne! Zapewne bardziej wilgotne dzięki dodatku twargu. Z orzechami wygląda pięknie!
viaotta
18/06/2014 @ 12:39
Ciasto ciastem, ale zdjęcie jego zrobiłaś bajeczne!
Aga
18/06/2014 @ 11:06
Wygląda super, a twaróg w ciastach dodaje wilgotności! Rewelacja 🙂
karmel-itka
18/06/2014 @ 05:46
ale pięknie się prezentuje 🙂