Ciasto czekoladowe z masą kokosową
Nie jestem specjalistką od wymyślania ciast. Nie mam wystarczająco czasu i cierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego chętnie dodaję go do wypieków, by dodatek tego zdrowego tłuszczu zbalansował choć minimalnie pozostałe smaczne, choć niezdrowe składniki. Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.
Ciasto czekoladowe z masą kokosową
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki kakao
Masa kokosowa:
- 400 ml mleka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 200 g wiórków kokosowych
- 300 ml śmietany 30-36%
- słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie)
Polewa:
- 200 ml śmietany 30-36%
- 200 g gorzkiej czekolady
1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Białka ubite połączyć delikatnie z czekoladową masą. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Ostawić z ognia i dodać mleko z mąką i żółtkami. Wymieszać i wstawić z powrotem na palnik do zagotowania. Ciągle mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Jak zgęstnieje odstawić do ostygnięcia.
Wiórki wsypać na nagrzaną suchą patelnię teflonową i chwilę mieszać aż lekko zmienią kolor (bardzo uważać żeby nie przypalić!) Przestudzić. Połowę wiórków dodać do przestudzonego budyniu kokosowego.
Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kokosową.
3. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli korzystamy z wiśni w alkoholu, to alkoholem lekko nasączyć spód, wyłożyć połowę masy kokosowej i na to powciskać połowę wiśni. Na to ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć alkoholem z wiśni, wyłożyć pozostałą masę i resztę wiśni. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Polewa. Do rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do -prawie- wrzenia. Wsypać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić. Wylać na ciasto i posypać resztą wiórków
Smacznego
Paulina
gru 25, 2013 @ 21:24:36
To ciasto zawiera wszystko to co lubię
musi być wspaniałe
Andźka
gru 23, 2013 @ 06:25:51
Ależ to ciasto musi być dobre! Jak dla mnie- miłośniczki kokosu to jest idealny tort urodzinowy
Magda C.
gru 22, 2013 @ 11:30:34
Wspaniałe ciasto! Uwielbiam połączenie czekolady i kokosu
kulinarny blog saman
gru 21, 2013 @ 18:56:29
Wyborne smaki wspaniałe ciasto
skoraq cooks
gru 21, 2013 @ 17:00:25
Obłędnie wygląda to ciasto. Po prostu obłędnie
Salvador Dali
gru 21, 2013 @ 11:16:34
ale to się prezentuje..boskość!
Ola in the kitchen
gru 20, 2013 @ 22:10:22
U mnie jest odwrotnie zdecydowanie wolę wymyślać słodkie przepisy
A ciasto wygląda wspaniale!
dżemdżus
gru 20, 2013 @ 22:06:59
Kusisz, niemożliwie. Szkoda, że nie można zamówić z dostawą do domu. W lutym rodzinne urodziny, przepis idealny, zapisuję
Ania
gru 20, 2013 @ 21:13:09
świetnie wygląda:) dla gości byłby idealny:)
domowacukierniaewy.b
gru 20, 2013 @ 21:07:22
Cudo! Ciasto jest po prostu fantastyczne
Shiral
gru 20, 2013 @ 19:05:40
Ciasta na olejach są pysznie wilgotne! Twoje ma jeszcze tyle masyyy w sobie!
lutka40
gru 20, 2013 @ 19:04:55
Wygląda zjawiskowo ,a do tego z kokosem – bajka !!!
ankawell
gru 20, 2013 @ 16:32:19
Wrócę do Ciebie po przepis na ten tort w okolicy Nowego Roku – ta masa mnie zaciekawiła
Dorota
gru 20, 2013 @ 17:39:05
Nie ma sprawy… zapraszam serdecznie :)!
napiecyku
gru 20, 2013 @ 15:02:22
Kokos to mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego nie pogardzę Twoim tortem…a co tam żadnym tortem nie pogardzę:)
galantyna.pl
gru 20, 2013 @ 09:50:39
Dla mnie bomba – kokos, wiśnie, czekolada… same pyszności!
Natalia - Poezja Sma
gru 19, 2013 @ 23:30:28
Świetne, też uwielbiam takie smaki :)))
Łucja
gru 19, 2013 @ 20:32:53
ciasto rewelacyjne
torcik z niego piękny! a u mnie Twój chlebek miodowy wjechał właśnie do piekarnika!
Dorota
gru 20, 2013 @ 17:35:48
Czekam w takim razie na opinię…:)! Pozdrawiam :)!
Kulinarna Fuzja
gru 19, 2013 @ 20:16:21
Ale super ciasto! Piekne zdjęcia:)
pati
gru 19, 2013 @ 19:14:35
Ciasto jak marzenie!
pieczarka mysia
gru 19, 2013 @ 17:02:14
Wow! Wygląda obłędnie!
Porywam kawałek!
Inspirowane Smakiem
gru 19, 2013 @ 04:51:42
Za kokosem nie przepadam, ale to ciasto wygląda obłędnie!!
Dorota
gru 20, 2013 @ 17:32:17
Dziękuję :)!