Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Piekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. 🙂
Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
- 4 szklanki mąki pszennej (lub mąki orkiszowej)
- około 600-700 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
Kruszonka (zwykle taką robię)
- 50 g – 70 g cukru
- 50 g masła, schłodzonego
- 100 g mąki
1. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło i podgrzewać aż się rozpuszczą. Przelać do większej miski i jeśli masa jest już letnia -nie może być gorąca, bo jajka się zetną- to miksujemy ją z jajkami. I dodajemy -do ciągle letniej masy- drożdże, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż masa się spieni i zgęstnieje.
2. Dodać mąkę i wyrabiać -ręcznie lub mikserem- aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki. Blaszkę o wymiarach 26×33 wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.
3. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w 0.5 cm kawałki.
4. Mąkę na kruszonkę przesiać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcierać aż zrobi się kruszonka.
5. Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać ciasto kruszonką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (u mnie ponad godzinę).
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć blaszkę z ciastem i zostawić uchylone drzwiczki! Tak piec 20 minut! W tym czasie ciasto urośnie. Następnie zamknąć drzwiczki i piec kolejne 30-45 minut, aż brzegi będą miały złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy…
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Zmiksowana.pl
30/07/2014 @ 09:31
Świetny pomysł! Ciasto wygląda obłędnie! Zaraz sezon śliwkowy więc trzeba wypróbować z tymi owocami 🙂 Nie mogę się doczekać, aż je upiekę 🙂
kulinarny blog samanthy
27/06/2014 @ 08:34
Przepyszne z rabarbarem !
Kaś
26/06/2014 @ 09:51
ciekawie z tym sposobem pieczenia!!! trzeba zrobić 🙂
Ola in the kitchen
24/06/2014 @ 21:28
Moje ukochane ciasto! Mogła bym jeść bez końca 😀
Magda C.
24/06/2014 @ 20:43
Cudowne to ciasto!
Smakowe Kubki
24/06/2014 @ 19:36
Bardzo mnie zainteresował przepis na ciasto, składniki powszechne , ale sposób wykonania ciekawy , trzeba wypróbować koniecznie
Kasia
23/06/2014 @ 22:44
Mmm pychota 🙂
Zapraszam do mnie na kotleciki z kalafiora!
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
skoraq cooks
23/06/2014 @ 21:52
Tak ciasta drożdżowego to ja jeszcze nie piekłam, no i oczywiście będę teraz musiała ten sposób przetestować 🙂
Łucja
23/06/2014 @ 21:35
Nie nie piekłam 🙂 ale pewnie szybko to nadrobię 🙂 Ciacho pycha!
Kuchnia u Krysi
23/06/2014 @ 21:26
Nie piekłam ciasta w taki sposób. Ciekawy. Ale jak widać wszystko wyszło wyśmienicie. Ciasto puszyste i wyrośnięte. Pysznie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
23/06/2014 @ 13:55
Bardzo puszyste ciasto, chyba spróbuję upiec drożdżowe takim sposobem 🙂
Pati
23/06/2014 @ 10:09
Wspaniale się prezentuje…
majka
23/06/2014 @ 09:37
Wspaniale! A ta metoda pieczenia strasznie mnie zaintrygowalas 😉
Pozdrowienia.
margot
23/06/2014 @ 09:19
Jakie puszyste , jakie apetyczne , z rabarbarem , mniam
Konczi i Szpileczka
23/06/2014 @ 08:31
Wygląda obłednie!