Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy)

Ciasto gruszkowe

Jeśli macie ze trzy dojrzałe gruszki i macie ochotę na pyszne ciasto to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na to ciasto gruszowe (lub jak kto woli – chlebek gruszkowy) znalazłam na blogu swiatpachnieszarlotka.blogspot.co.uk. Ciasto to jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać suche i mokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest puszyste i wilgotne. Można oczywiście po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne. Samo w sobie, takie zwyczajne, bardzo nam smakowało. Zapraszam na chlebek gruszkowy/ciasto gruszkowe 🙂

Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy)

Składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 2 jaja
  • 3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie

1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Dodać cukier i posiekane orzechy.

Przygotowanie ciasta gruszkowego

2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać do nich jajka, olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia.

Przygotowanie ciasta gruszkowego Przygotowanie ciasta gruszkowego Przygotowanie ciasta gruszkowego

3. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 -55 minut.

Smacznego 🙂

Ciasto gruszkowe