Ciasto jogurtowe z owocami
Mam nadzieję, że to ciasto jogurtowe raz na zawsze odwróci złą passę dotyczącą moich jogurtowych wypieków…. Wiem, że są one proste, ale co z tego, jak mi, do tej pory, zwyczajnie się nie udawały… Nikt nie jest doskonały…;) Do kolejnego podejścia -bo przecież nie mogłam się poddać 😉 – wzięłam przepis z Moich Wypieków. Ciasto jogurtowe wyszło pyszne….. wilgotne i ciężkie, choć nie tak puszyste jak u mojej imienniczki 😉 Może dlatego. że piekłam je w wyższej temperaturze…. Myślę też, że tortownica o średnicy 26 cm jest zdecydowanie zbyt mała do tego ciasta jogurtowego i wychodzi ono za wysokie…. Na pewno jednak jeszcze skorzystam z tego przepisu w połączeniu z innymi owocami 🙂
Ciasto jogurtowe z owocami
Składniki –WSZYSTKIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ:
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
- 600 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 600 – 700 g dowolnych owoców
Mąkę z sodą przesiać i odstawić.
W dużej misce połączyć olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny używając np. rózgi kuchennej. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto będzie gęste i będzie wyglądało na lekko zwarzone.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe, lub tortownicę minimum 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć opłukane i osuszone owoce, jeśli używamy moreli lub śliwek to układamy je rozciętą stroną ku górze.
Piec w temperaturze 160ºC ( ja piekłam w 180 stopniach) przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Magda C.
04/08/2014 @ 18:26
Najlepsze co może być 🙂
Łucja
30/07/2014 @ 21:23
Dorotko ciacho wygląda obłędnie, nie zastanawiam się wcale tylko zapisuję przepis i będę piekła!
Bea
27/07/2014 @ 07:31
Piekne! Jogurtowa klasyka 🙂 A zeby ciasto nie wygladalo na ‘zwarzone’, dobrze jest dodawac jogurt i make partiami, czyli najpierw czesc jogurtu, pozniej czesc maki itd. (konczymy na mace); konsystencja ciasta tez wg mnie na tym wtedy zyskuje.
Pozdrawiam serdecznie!
Dorota
28/07/2014 @ 17:35
Wypróbuję ten sposób :)!
Agnieszka, Czerwona Fasola
27/07/2014 @ 01:55
bardzo smakowicie wygląda 🙂
Natalia - Poezja Smaku
24/07/2014 @ 22:11
Cudowne ciasto, lubię jak jest tak dużo jagód 🙂
Kasia
24/07/2014 @ 13:40
Pychota 🙂
Zapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam 🙂
Salvador Dali
24/07/2014 @ 07:27
o matko.. ależ pyszności.. boskie musiało być.. <3
Sosna
23/07/2014 @ 13:06
ale potężne ciacho <3
skoraq cooks
22/07/2014 @ 10:14
Pożądam kawałka tych pyszności 🙂
Inspirowane Smakiem
22/07/2014 @ 04:55
Też miewam pecha co do jogurtowych ciast. Jakoś tak dziwnie lubią klapnąć i co najwyżej prezentować się jako piękny zakalec. 😉 Ale to Ci zdecydowanie wyszło!
Opalanka
21/07/2014 @ 22:23
ale wyrośnięte, pycha:)
domowacukierniaewy.blox.pl
21/07/2014 @ 20:39
Oj, wyszło Ci to ciacho 🙂 Pysznie się prezentuje!
Ania
21/07/2014 @ 19:47
Tymi zdjęciami tak bardzo kusisz, że porywam kawałeczek 🙂
Anita
21/07/2014 @ 16:25
Królewsko wygląda. Przepis zapisuje:)
gin
21/07/2014 @ 15:59
Mmm, prezentuje się niezwykle kusząco 🙂
Kulinarna Fuzja
21/07/2014 @ 12:06
Ależ pięknie komponuje Ci się kolor patery i tego cudnego ciasta 🙂 !
Aż zgłodniałam…
magma
21/07/2014 @ 08:22
zjadłabym takie ciacho:)
kulinarny blog samanthy
21/07/2014 @ 06:05
Piękne ciasto, na pewno przepyszne, a przy tym cudne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Inspirowane Smakiem
21/07/2014 @ 05:43
O mniam, takie ciasta lubię!:)