Ciasto limonkowe

Ciasto z limonek

 

Jest tyle różnych interesujących przepisów do pokazania… a niestety nie da się zrobić wszystkiego. Trzeba wybierać 🙁 Zastanawiam się często czy osoby które odwiedzają mojego bloga podzielają moje kulinarne fascynacje… ale na razie sama podejmuję decyzję co przygotować następnym razem… Na dzisiaj polecam ciasto limonkowe, którego przepis znalazłam w książce Leviego Rootsa „Sweet”. Proste do przygotowania i nie spotykane na co dzień. Po prostu inne.

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła (niesolonego, miękkiego) plus extra do natłuszczenia blachy
  • 90 g cukru
  • 250 g mąki plus extra do podsypania
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Masa:

  • 6 dużych jajek
  • 625 g cukru
  • otarta skórka z 8 limonek
  • 150 ml soku z limonek (ok. 8-9 limonek w zależności od wielkości)
  • 125 g mąki

 

Ubijam chwilę masło z cukrem mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia. Dodaję mąkę i sól.

Ciasto z limonek

Odstawiam mikser i dalej chwilę wyrabiam ręką aż składniki się połączą.

Ciasto z limonek

Wykładam ciasto na zwykłą dużą blachę wysmarowaną masłem.

Ciasto z limonek

Wstawiam takie ciasto do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.

Ciasto z limonek

Po wyjęciu zostawiam do wystygnięcia.
Jak ciasto wystygnie przygotowuję masę. Mieszam jajka, cukier, skórkę i sok z limonek aż się połączą.

Ciasto z limonek

Dodaję do masy mąkę cały czas mieszając.

Ciasto z limonek

Wylewam całość na wystudzony spód i wstawiam ponownie do gorącego piekarnika na jakieś 30 min. aż wierzch się upiecze.

Ciasto z limonek

Po wyjęciu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem…

Ciasto z limonek

 

Smacznego:)

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: