Ciasto limonkowe
Jest tyle różnych interesujących przepisów do pokazania… a niestety nie da się zrobić wszystkiego. Trzeba wybierać 🙁 Zastanawiam się często czy osoby które odwiedzają mojego bloga podzielają moje kulinarne fascynacje… ale na razie sama podejmuję decyzję co przygotować następnym razem… Na dzisiaj polecam ciasto limonkowe, którego przepis znalazłam w książce Leviego Rootsa “Sweet”. Proste do przygotowania i nie spotykane na co dzień. Po prostu inne.
Składniki na ciasto:
- 250 g masła (niesolonego, miękkiego) plus extra do natłuszczenia blachy
- 90 g cukru
- 250 g mąki plus extra do podsypania
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Masa:
- 6 dużych jajek
- 625 g cukru
- otarta skórka z 8 limonek
- 150 ml soku z limonek (ok. 8-9 limonek w zależności od wielkości)
- 125 g mąki
Ubijam chwilę masło z cukrem mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia. Dodaję mąkę i sól.
Odstawiam mikser i dalej chwilę wyrabiam ręką aż składniki się połączą.
Wykładam ciasto na zwykłą dużą blachę wysmarowaną masłem.
Wstawiam takie ciasto do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.
Po wyjęciu zostawiam do wystygnięcia.
Jak ciasto wystygnie przygotowuję masę. Mieszam jajka, cukier, skórkę i sok z limonek aż się połączą.
Dodaję do masy mąkę cały czas mieszając.
Wylewam całość na wystudzony spód i wstawiam ponownie do gorącego piekarnika na jakieś 30 min. aż wierzch się upiecze.
Po wyjęciu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem…
Smacznego:)
mm
22/02/2014 @ 10:30
jak wstawiamy za drugim razem ciasto to mamy piec czy poprostu wkladamy do gorącego piekarnika który powoli wystyga ?
Dorota
22/02/2014 @ 14:04
Nie, mamy upiec i wystawić do ostygnięcia ! Pozdrawiam :)!
M
04/10/2012 @ 12:38
Zrobiłam je dzisiaj i wyszło tak słodkie, że nie można przełknąć… A soku dałam tyle co w przepisie…
Dorota
04/10/2012 @ 16:10
Przykro mi 🙁 Ciasto powinno być słodkie ale dla równowagi kwaskowego soku limonkowego…. Może limonki limonkom nierówne jeśli chodzi o stopień kwaśności bo moje ciasto znikło b. szybko… Pozdrawiam!
Daria
23/09/2012 @ 22:37
Skorzystałam z przepisu . Pychota !
Dorota
25/09/2012 @ 12:58
Cieszę się, że smakowało 🙂 ! Pozdrawiam!
Samantha
17/09/2012 @ 13:51
Ciasto wygląda wspaniale i ten pyszny smak limonki ! Też mam zawsze dylemat, tyle mam pomysłów na pyszne ciasta, a tak mało czasu i nie zawsze trafny wybór 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dorota
18/09/2012 @ 17:07
Trzeba robić co się lubi a będzie dobrze..:)! Pozdrawiam!
WegAnka
17/09/2012 @ 10:37
Ślicznie wygląda.
Dorota
18/09/2012 @ 17:05
Dziękuję :)! Pozdrawiam!
Fabryka Odkryć Kuli
17/09/2012 @ 07:36
łał lub z angielska wow 🙂 przypomina nieco tartę cytrynową, tylko myśłę sobie, że lemonki mają lepszy smak. O niebo. A nawet o siódme niebo. Przepis zapisuję z pewnością przetestuję już wkrótce. Cóż precz z dietą ! pozdrawiam ciepło kami
Dorota
18/09/2012 @ 17:05
Czekam na recenzję :)! Pozdrawiam!
whiness
17/09/2012 @ 05:45
Ta masa prezentuje się bardzo przekonywująco… Całe to ciasto na pewno jest pyszne 🙂
Dorota
18/09/2012 @ 17:04
Jest wyjątkowe 🙂 !