Ciasto marchewkowe
Od wielu lat robiłam ciasto marchewkowe z jednego wypróbowanego przepisu (https://ugotujmyto.pl/amerykanskie-ciasto-marchewkowe/) i zawsze wszystkim smakowało. Ale pomyślałam, że trzeba dać szansę innym przepisom….;) Ten przepis na ciasto marchewkowe zwrócił moją uwagę swoim pięknym wyglądem. W oryginale to ciasto powinno być zrobione z dodatkiem pistacji, ale musiałam z nich zrezygnować, ponieważ jeden z moich gości ma alergię na orzechy… Innym zrobionym przeze mnie odstępstwem było pieczenie ciasta na dwóch większych blaszkach a nie na trzech mniejszych jak w przepisie… To ciasto jest zdecydowanie warte powtórzenia, choć jest cięższe i bardziej wilgotne niż moje ulubione ciasto marchewkowe. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta marchewkowego to zdecydowanie musicie to nadrobić…:)!
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 400 g marchewki, obranej i startej
- 4 jajka
- 275 cukru muscovado
- 250 ml oleju rzepakowego
- 100 g rodzynek
- skórka z 1 limonki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 100 g pistacji (opcjonalnie)
- borówki i skórka z limonki do dekoracji
Krem
- 150 g bardzo miękkiego masła
- 400 g serka śmietankowego, schłodzonego
- 200 g greckiego jogurtu, schłodzonego
- 350 g cukru pudru, przesianego
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować.
2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej.
3. Spody dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i każdą wyrównać. Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Przestudzić.
4. Masło utrzeć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Kremem przełożyć blaty i resztę użyć do udekorowania ciast. Wierz udekorować borówkami, skórką z limonki i posypać cynamonem.
Smacznego 🙂
źródło: Sainsbury’s Magazine Kwiecień 2014
skoraq cooks
19/05/2014 @ 22:09
Dlaczego to ciasto jest tak daleko. Nie może być blisko? Obok mnie? To byłaby pełnia szczęścia 🙂
Pan Deserek :)
14/05/2014 @ 16:40
Marchewkowe to jedno z mych ulubionych ciast – to wygląda jak tort – zapisuje i będzie robiona kolejna wersja 😉
Magda C.
13/05/2014 @ 13:50
Kolejne genialne ciasto marchewkowe w Twoim wykonaniu 🙂
Inspirowane Smakiem
13/05/2014 @ 05:00
Pyszności! Uwielbiam marchewkowe:)
Kaś
12/05/2014 @ 16:15
wygląda zjawiskowo! ślinię się na sam widok, tak lubię marchewkowe
Ola in the kitchen
12/05/2014 @ 13:30
Uwielbiam ciasto marchewkowe!
Pati
12/05/2014 @ 09:29
I u mnie wkrótce się pojawi na blogu… Piękna dekoracja!
Ania
12/05/2014 @ 07:08
marchewkowe wielbię 🙂 wczoraj robiłam wg swojego przepisu 🙂
Łucja
11/05/2014 @ 22:32
Uwielbiam marchewkowce 🙂 chętnie bym spróbowała kawałeczek Twojego tortu!
babeczka
11/05/2014 @ 21:23
Wygląda jak z bajki!
domowacukierniaewy.blox.pl
11/05/2014 @ 20:16
A ja nie miałam jeszcze przyjemności jeść marchewkowego ciasta, patrząc na Twoje – szczerze tego żałuję! 🙂
Sosna
11/05/2014 @ 12:52
Fantastyczne ciasto, uwielbiam marchewkowe i nie wiem czemu tak rzadko je robię 😀
Borówki są już w sprzedaży? :O
Shiral
11/05/2014 @ 10:44
Już na zdjęciach widać jego moc, wilgotne i bardzo ciężkie, a tym samym równie smaczne jak odmiana z puszystą wersją!:)
Opalanka
10/05/2014 @ 21:48
Bardzo lubię ten krem, smakuje mi bardziej niż śmietanowe, pycha!
Marzena
10/05/2014 @ 21:19
Ale pysznie wygląda to ciacho 🙂
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Kuchnia u Krysi
10/05/2014 @ 18:32
Świetny przepis i pięknie zaprezentowałaś to ciasto. Śmiało można nazwać go tortem…. Ja też mam sprawdzony przepis (jak prawie każdy), ale… chętnie wypróbuję Twój. Jestem przekonana, że będzie mi smakować. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu:)
margot
10/05/2014 @ 17:52
O takie na bogato to twoje ciasto marchewkowe, wygląda przepysznie
Ervisha
10/05/2014 @ 12:12
Zdecydowanie moje ulubione 🙂
Amber
10/05/2014 @ 11:09
Piękne!
Ja też mam swój ulubiony przepis,ale skorzystam z Twojego.
Czas na marchewkowe zmiany!