Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Po dyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)!

Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia… ale nic nie poradzę… jest tyyyyle przepisów do wypróbowania… i tak staram się jak mogę powstrzymać, żeby każdy przepis nie był z dynią w tle;)! Jak mówiłam dynia to miłość a wiadomo, że początki każdej miłości bywają trudne dla otoczenia proszę więc o wybaczenie.
Muszę powiedzieć, że z dużej ilości przepisów zdecydowałam się na proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…

Ciasto z dyni – składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej

Posypka:

  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki płatków migdałowych

 

Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

W miseczce mieszam składniki na posypkę.

Ciasto dyniowe

Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.

Ciasto dyniowe

Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.

W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto przed włożeniem do piekarnika aleja trochę się bałam, żeby płatki migdałowe się za bardzo nie spiekły i dopiero ciasto posypałam po jakichś 25 min co spowodowało, że cukier z migdałami nie przylegał za bardzo do ciasta… ale i tak było pyyyszne:)!

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Smacznego 🙂