Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania

Domowe lody waniliowe

Te domowe lody waniliowe są idealne dla tych, co nie mają maszynki do lodów i nie lubią mieszać. ;) Oczywiście, że domowe lody są najlepsze – nie muszę chyba nikogo przekonywać… Lody waniliowe są proste w przygotowaniu, a w smaku rewelacyjne i puszyste, choć bez mieszania! Jedyną ich wadą jest to, że są przygotowywane ze świeżych jajek i musimy mieć pewność, że kupujemy je z zaufanego źródła! Natalia, u której znalazłam ten przepis, poleca również dodanie do części masy kakao, żeby powstały lody marmurkowe. Następnym razem na pewno wypróbuję i takie :) Zapraszam na pyszne i puszyste domowe lody waniliowe :)

Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania

Składniki:

  • 5 ekologicznych, świeżych jajek
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu)/ u mnie pół łyżeczki pasty waniliowej

Jajka należy przelać wrzątkiem.

Białka oddzielić od żółtek. Cukier puder przesiać przez sitko.

Żółtka ubić z 1/3 cukru, białka ubić z 1/3 cukru i śmietanę ubić z 1/3 cukru.

Przygotowanie domowych lodów waniliowych Przygotowanie domowych lodów waniliowych

Wszystkie trzy masy wymieszać delikatnie łyżką i dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii/aromat lub pastę waniliową.

Przygotowanie domowych lodów waniliowych Przygotowanie domowych lodów waniliowych

Lody waniliowe przelać do pojemnika na żywność- z pokrywką- zamknąć i wstawić do zamrażarki na minimum 12 h.

Przygotowanie domowych lodów waniliowych

Smacznego :)

Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: